Hyppää pääsisältöön

Hopealangasta koreat käädyt

Korusuunnittelija Saara Hopean lapsuudessa ja nuoruudessa isän korupajassa työskenteli useita käsityöammattilaisia. Sittemmin taitajien määrä on vähentynyt samaan aikaan kuin käsityön osuus kultasepän alalla.

Saara Hopean korupajassa on enää yksi kultaseppä, jonka kanssa hän tekee ajoittain tiivistäkin yhteistyötä. Ennen kuin suunniteltua korua ketjuineen päästään tekemään, toisinaan on aloitettava aivan alusta: hopealanka on vedettävä kangesta.

Korumuotoilija löytää ideansa malleihin joskus hyvinkin kaukaa. Vanhasta nepalilaisesta maalauksesta syntyy idea suomalaiseen käyttöön tarkoitetusta hopeakorusta, joka soveltuisi hyvin nykyaikaan ja arkikäyttöön.

Ihmisillä on Saara Hopean mukaan primitiivinen tarve koristautua. Hän ei omien sanojensa mukaan tiedä kansaa, jossa ihmiset eivät olisi koristellut itseänsä. Koruilla on ollut ja on yhä edelleen erilaisia käyttötarkoituksia; korusuunnittelija itse korostaa korujen käyttömukavuutta, mutta ennen kaikkea korun ensisijaista tehtävää.

"Tärkein korun tehtävä on se, että se on koru, koriste, vaikka ihminen laittaakin päällensä metalliesineitä muussakin tarkoituksessa kuin koristeena."

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto