Hyppää pääsisältöön

Hopealangasta koreat käädyt

Korusuunnittelija Saara Hopean lapsuudessa ja nuoruudessa isän korupajassa työskenteli useita käsityöammattilaisia. Sittemmin taitajien määrä on vähentynyt samaan aikaan kuin käsityön osuus kultasepän alalla.

Saara Hopean korupajassa on enää yksi kultaseppä, jonka kanssa hän tekee ajoittain tiivistäkin yhteistyötä. Ennen kuin suunniteltua korua ketjuineen päästään tekemään, toisinaan on aloitettava aivan alusta: hopealanka on vedettävä kangesta.

Korumuotoilija löytää ideansa malleihin joskus hyvinkin kaukaa. Vanhasta nepalilaisesta maalauksesta syntyy idea suomalaiseen käyttöön tarkoitetusta hopeakorusta, joka soveltuisi hyvin nykyaikaan ja arkikäyttöön.

Ihmisillä on Saara Hopean mukaan primitiivinen tarve koristautua. Hän ei omien sanojensa mukaan tiedä kansaa, jossa ihmiset eivät olisi koristellut itseänsä. Koruilla on ollut ja on yhä edelleen erilaisia käyttötarkoituksia; korusuunnittelija itse korostaa korujen käyttömukavuutta, mutta ennen kaikkea korun ensisijaista tehtävää.

"Tärkein korun tehtävä on se, että se on koru, koriste, vaikka ihminen laittaakin päällensä metalliesineitä muussakin tarkoituksessa kuin koristeena."