Hyppää pääsisältöön

Lastenpsykiatri Janna Rantala: Oikean elämäntavan säännöistä

Lastenpsykiatri Janna Rantala: Oikean elämäntavan säännöistä. Kuva: Ulla Vuorela

Perheeseemme on ostettu kaikkia viihdyttävä, hyvin hoidettuna pitkäänkin kestävä, lapsia ja aikuisia monipuolisesti kehittävä, perheen sisäisiä vuorovaikutussuhteita monipuolistava, elämän suurten kysymysten äärelle johdattava ja edullinen ajanvietetuote: Afrikan tähti -peli.

Olen tavattoman kiitollinen pelin tekijälle.
Olen tavattoman kiitollinen pelin tekijälle. Afrikan tähti on jo ennen lasten syntymää ollut merkittävä osa elämääni. Ensin lapsena lukuisat jännittävät seikkailut sen taiten luodussa maailmassa. Pystynkö välttämään merirosvot? Jäänkö saarelle vangiksi? Uskallanko ottaa rosvon kohtaamisen riskin? Ja ai niin, ne jalokivet!

Työssänikin lastenpsykiatrina käytän usein Afrikan tähteä tavatessani lapsia kahden kesken. Pelin kuluessa on helppo havainnoida lapsen sorminäppäryyttä, hahmotustapaa, kykyä suunnitelmallisuuteen ja ennakointiin, tunteiden ilmaisua ja tapaa suhtautua kanssapelaajaan – ilman että lapsen täytyy tuntea olevansa tutkimuksen kohteena.

Ja nyt sitten saan oman perheeni kanssa eläytyä pelin tunnelmiin!

Koska tämä suutarin lapsilla on kengät, en ajattele peliä pelkästään pelinä. Ajattelen sitä keinona opetella mukavan yhteisen seikkailun ohessa muun muassa:

-          vuoronodottamista ja etuilua
-          toisten kannustamista ja vähättelemistä
-          pettymysten kestämistä ja suloisuutta
-          onnenpotkujen ansaitsemista ja ansaitsemattomuutta
-          muiden tuen vastaanottamista ja torjumista
-          oman toiminnan suunnittelua ja hätiköimistä
-          laskemista
-          toivomista ja toivottomuutta
-          onnistumisesta iloitsemista ja sen häpeämistä
-          kiihtymyksen nousua ja laskua
-          toivottomasta tilanteesta selviämistä ja totaalista luovuttamista
-          värejä
-          sattuman oikkujen epäreiluutta ja riemukkuutta
-          voitonriemua ja häviämisen riemua
-          huijaamista ja reilua peliä

Lyhyesti sanottuna: opetella elämistä.

On todella kiinnostavaa nähdä, miten eri tavoin ihmiset pelaavat ja elävät. Joku käyttää heti rahat lentämiseen, toinen säästää kaikki puntansa. Joku pohtii pitkään jokaista lunastusta, toinen kaivaa kaiken mikä tielleen sattuu rosvoja ajattelematta. Joku kieltäytyy myymästä löytämiään jalokiviä: hän pitää niitä suuremmassa arvossa kuin rahaa. Ennen sääntöjen muuttamista oli saarelle uskaltautuminen kova juttu - sinne kuin saattoi jäädä rahattomana kiikkiin. Mutta sellaiseenkin tilanteeseen voi elämässä joutua.

Kinastelu kuulostaa pikkumaiselta, mutta sen kautta käydään suurta neuvottelua siitä, mikä on oikea tapaa elää tätä elämää!
Kun kaksi lapsuudessaan intohimoisesti Afrikan tähteä pelannutta aikuista saa yhteisen lapsen, alkaa kova vääntö sääntöjen tulkinnasta. Lunastetaanko Capetownin rahat ennen vai jälkeen pahvikiekon kääntämistä? Saako ensin heittää noppaa ja sitten vasta päättää lentääkö sittenkin? Kinastelu kuulostaa pikkumaiselta, mutta sen kautta käydään suurta neuvottelua siitä, mikä on oikea tapaa elää tätä elämää!

Sitten on vielä jälkipelin filosofinen ulottuvuus, jota säännöissä ei määritellä. Saako pelin jo päätyttyä katsoa, mitä kustakin pahvikiekosta olisi löytynyt? Elämässä meillä ei tätä mahdollisuutta ole.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Matkakertomuksia - Osa I/V - Matkakuume

  Tähän sai kirjoittaa vain 60 merkkiä. Epistä! 60 on liian vä

  Monesti ilahdun pienestä minä. Esim. sähkömiehen jäljiltä kun on jäänyt millin pituisia eri värisiä johdonkatkileita, niin minusta ovat ne niin kauneita ja ilahduttavia, että voisin sirotella ne kaura-spelttipuuron päälle ja syödä huomenpuuroni seassa..

 • Testaa itsesi, oletko liian normaali!

  Täytyy tunnustaa joskus nettitestautuneeni.

  Uskon, että jotakuinkin terve ihminen tietää riittävän tarkkaan, millainen on, ja ei ole. Lisäksi ystävät ja viholliset auttavat ihmistä näkemään oman kuvansa paremmin. Minkä tautta sitä sitten pitää tukea kapitalistin klikkausrahastoa klikkaamalla jotain testiä netissä?

 • Kaksi, mistä sietäisi

  Nuhtelun ansaitsijia (2 kpl.)

  Ainkin ennen vanhaan yksi ”poliisin langettamista” rangaistuksista oli nuhteleminen. Siis että polisii nuhteli sitä, kerta oli töppöillyt hän. Että mitä vasten nuin teit, ja että yada yada yada. Ja toinen siinä kuuntelee kaula punoittaen, ja häpeää, ja parantaa tapansa!

 • Ilom päivä!

  Hyviäkin asioita tapahtuu, sentään.

  Lienen kertonut kissasta, joka asuu kotini lähistöllä, viettää usein aikaa kerrostaloasuntonsa saunan avoimen ikkunan ikkunalaudalla ja katselee minua, kun talsin kotea kohti. Ja lienen kertonut, että pitkään aikaa ei ole näkynyt sitä kissaa..

 • WC:n pesy ym. juttuja joita naiset rakastavat

  Kylppärinpesun sukupuolimetafysiikkaa on tämä.

  "...Olin varautunut kunnon litkuilla, joiden tuoteselosteessa oli kannustava määrä varoitusmerkkejä; pääkalloja, kaasunaamareita, ylösalaisin olevia ristejä ja muita graafisia pelotteita..."

 • Havaittuja ja kuultuja eroja naisten ja miesten välillä

  Naiset eroavat miehistä, mutta ei aina päinvastoin.

  "Laiskana päivänä miehestä on kiva jos kaupassa nainen (tyttöystävä, vaimo) ottaa ostoskärryt ja työntää niitä, mutta uros-tomerana päivänä miehestä tuntuu, että nainen otti miehuuden pois samalla kun otti kärrien hallinnan. Kärrejä työntävien miesten rinnalla hän tuntee itsensä koiraksi..."