Hyppää pääsisältöön

Salibandynaisille kaksi perättäistä MM-kultaa 1999 ja 2001

Naisten salibandymaajoukkue teki historiaa haastamalla voitokkaasti ruotsalaisten ylivallan lajin MM-kisoissa vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Ruotsissa 1999 Suomi otti ensimmäisen salibandykultansa, ja temppu toistui Latviassa kaksi vuotta myöhemmin.

Ruotsin Borlängessä pidettiin vuonna 1999 salibandyn neljännet ja samalla naisten toiset maailmanmestaruuskisat. Kaikissa aiemmissa MM-turnauksissa niin miesten kuin naisten puolella kulta oli mennyt ruotsalaisille.

Tällä kertaa Suomi löi Ruotsin välierässä rangaistuslaukauksin ja eteni finaaliin Sveitsiä vastaan. Vaarallinen vastustaja karkasi heti alussa yhden maalin johtoon, ja Suomi joutui lähtemään toiseen erään takaa-ajoasemassa.

Tilanteen tasoitti Sveitsin oma potkumaali, ja Eeva-Maija Aulin käänsi pian tilanteen Suomen johdoksi. Kolmannessa erässä Sveitsi oli jo lyöty, ja Anne Averio niittasi loppulukemiksi 3—1.

Riiassa vuonna 2001 Suomi voitti kaikki alkusarjan ottelunsa, pudotti Sveitsin välierässä ja sai finaalissa vastaansa Ruotsin. Ruotsalaiset hallitsivat ottelun alkupuolta, mutta eivät onnistuneet maalinteossa.

Kakkoserässä Suomen paras maalintekijä Jonna Kettunen joutui sivuun loukkaannuttuaan maalinedustilanteessa, ja lisäksi Ruotsi pääsi erän puolivälissä pelaamaan ylivoimaa. Ensimmäisen maalin teki kuitenkin Suomen Satu Schilcher. Suomen hallitsemassa päätösjaksossa Petra Mäntynen viimeisteli numeroiksi 2—0.

Suomen turnaukselle antoi oman erikoisen värinsä valmennusjohdon vaihto kesken kisan. Alkusarjan Tšekki-pelistä syntyneen peluutuskiistan seurauksena päävalmentaja Kai Ahlstedt menetti joukkueen luottamuksen ja hänen tilalleen nimitettiin liiton valmennuspäällikkö Jari Oksanen. Urheiluruudun raportissa Satu Schilcher sanoo vaihdoksen vaikuttaneen pelaajiin pelkästään positiivisesti.

Teksti: Jukka Lindfors