Hyppää pääsisältöön

Teinin taloustaito

graafinen kuva tuotteista
Osa Minne mun rahat menee? -kuvituksesta. Kuva: Riikka Kurki / Yle. graafinen kuva tuotteista Kuva: Yle/ Riikka Kurki nuoret,raha,talous,kulutus,Talouskasvatus

Talouden ymmärrys alkaa omasta arjesta. Paljonko rahaa tulee ja minne se menee? Kuka siitä päättää ja miten yllätyksistä selvitään? Kulutuksen suunnittelu voi auttaa toteuttamaan kaukaisiltakin tuntuvia unelmia.

Tietolaatikko

 • Videot ovat Teinipomo-tv-ohjelmasta, jossa perheen talous annettiin teinin vastuulle kuukauden ajaksi.
 • Nuorten valmentajana toimi talousneuvoja Satu Silen.
 • Sarja esitettiin Yle TV2 -kanavalla syksyllä 2012.

Mihin raha menee?

Raha tuli ja raha meni, eikä käteen näytä jääneen mitään - tuttu tilanne? Omaa kulutusta seuraamalla selviää, minne raha katoaa. Pienistäkin raharei'istä muodostuu helposti iso musta aukko, joka vie tulot kerta kerran perään, jälkiä jättämättä. Käänteisesti se tarkoittaa tietysti sitä, että vaatimattomistakin summista voi kerryttää ison potin.

 • Mistä sinä haaveilet?
 • Paljonko voisit säästää, ja miten pitkä aika tarvittaisiin, jotta toiveen saisi toteen?

Minne mun rahat menee? (pdf, korkea tulostuslaatu)

Teinipomoksi ryhtynyt Sonja keskustelee perheensä kanssa kuukauden aikana syntyneistä kuluista.

 • Millaisia kuluttajia omasta perheestäsi löytyy?
 • Oletko samanlainen vai erilainen rahan käyttäjä kuin vanhempasi?
 • Onko sinulla tapana ostaa hetken mielijohteesta?

Pakko saada

 Uusien tarpeiden luominen on valtava bisnes. Mielihyvä on väliaikainen tila, ja uusilla esineillä ja elämyksillä mielihyvän kokemusta voi toistaa.

Teinipomo Sonja kertoo ruokapöydässä tarvitsevansa uuden kännykän. Nykyinen puhelin on ollut käytössä muutaman kuukauden. Teinipomo Felix haluaa aloittaa uuden kalliin harrastuksen, vaikka harrastuksiin menee jo nyt paljon rahaa.

 • Suunnitteletko rahankäyttöäsi pitkällä aikavälillä? Miten?
 • Mistä merkkituotteista olet valmis maksamaan?
 • Oletko tehnyt hankintoja, joita olet myöhemmin katunut?

Mitä maksan?

Jokaisella perheenjäsenellä on omia, henkilökohtaisia kuluja - yhdellä kallis harrastus, toisella paljon matkoja, kolmannella jatkuvaa shoppailua. Summat menevät harvoin tasan, mutta vertailu on kiinnostava tapa hahmottaa koko perheen kuluja.

Talousneuvoja antaa teinipomo Felixille tehtäväksi laskea itseensä kuluttaman summan. Lopputulos yllättää, etenkin kun sitä verrataan pikkusiskon kuluihin.

 • Kuinka paljon sinulla menee rahaa kuukaudessa harrastuksiin, vaatteisiin, huvitteluun yms?
 • Kuinka paljon harrastuksiin, kouluun tai kavereille vieminen tai kulkeminen vie bensarahaa?
 • Onko sinulla sellaisia menoja, joista voisit luopua?

Raha on valtaa

Jokaisella perheenjäsenellä on varmasti erilaiset näkemykset siitä, mihin rahaa pitäisi käyttää - hankitaanko uusi pesukone, lähdetäänkö lomalle vai ostetaanko pleikkaripelejä. Sillä, joka rahankäytöstä päättää, on myös valtaa. Joissakin perheissä rahankäytöstä neuvotellaan yhdessä, toisissa yksi istuu rahakirstun päällä.

Sonja esittelee laatimansa budjetin perheelle; taskurahaa saa hyvästä käytöksestä, ja äidin intohimolle on budjetoitu 0 euroa. Felixin pikkusisko pyytää rahaa lemmieläimessuille, mutta eurot ovat tiukassa. Jonna esittelee äidilleen äärimmäisen tiukan kuukausibudjetin, jotta voisi toteuttaa oman unelmansa.

 • Miten rahankäytöstä päätetään teidän perheessänne?
 • Millainen on sinusta hyvä talouspomo?
 • Saako pomo käyttää rahaa enemmän kuin muut?
 • Onko oikein asettaa ehtoja sille, että muut saavat rahaa?

Yllättävät rahanmenot

On todennäköistä, ellei peräti varmaa, että aika ajoin sattuma tuo eteen odottamattomia kuluja. Jos talous on suunniteltu hyvin kireälle, voi pienikin lisämeno kaataa koko budjetin. Pahan päivän varastoa kerryttämällä voi ajan mittaan selvitä isommistakin takaiskuista.

Äiti kertoo teinipomo Jannalle, että tämä ei pääsekään haaveilemalleen risteilylle. Töitä on ollut odotettua vähemmän, ja tekee budjettiin 400 euron loven. Jannan täytyy suunnitella kuukausi uusiksi, ja talousneuvoja ehdottaa tapoja hankkia lisää rahaa.

 • Millä tavoin olet rahoittanut yllättäviä menoja?
 • Missä menee raja - minkä kokoisista lisämenoista voisit vielä selvitä, mistä taas et?
 • Keksi tapoja hankkia rahaa yllättävään menoon.
Osa Minne mun rahat menee? -kuvituksesta. Kuva: Riikka Kurki / Yle.

Osa Minne mun rahat menee? -kuvituksesta. Kuva: Riikka Kurki / Yle.Osa Minne mun rahat menee? -kuvituksesta. Kuva: Riikka Kurki / Yle.
Osa Minne mun rahat menee? -kuvituksesta. Kuva: Riikka Kurki / Yle.

Osa Minne mun rahat menee? -kuvituksesta. Kuva: Riikka Kurki / Yle.Osa Minne mun rahat menee? -kuvituksesta. Kuva: Riikka Kurki / Yle.
Osa Minne mun rahat menee? -kuvituksesta. Kuva: Riikka Kurki / Yle.

Osa Minne mun rahat menee? -kuvituksesta. Kuva: Riikka Kurki / Yle.Osa Minne mun rahat menee? -kuvituksesta. Kuva: Riikka Kurki / Yle.
Osa Minne mun rahat menee? -kuvituksesta. Kuva: Riikka Kurki / Yle.

Osa Minne mun rahat menee? -kuvituksesta. Kuva: Riikka Kurki / Yle.Osa Minne mun rahat menee? -kuvituksesta. Kuva: Riikka Kurki / Yle.

Perustuu ohjelmaan: Teinipomo Toimittajat: Niina Melanen ja Markku Sipi Vuosi: 2012

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Elämäntaidot

Facebook, Twitter

 • Lopeta laihdutus, aloita elämä - mitä ihmettä?!

  Tässä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

  Vaakakapina tarjoaa vuoden 2017 aikana uudenlaisen näkökulman painonhallintaan ja hyvinvointiin. Saatat jo ihmetellä, miksi kehotamme lopettamaan laihduttamisen. Tässä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

 • Avoin tarina

  Kirjoituskampanjan aiheena oli suvaitsevaisuus.

  Avoin tarina perustuu Ylen vuosina 2000 ja 2010 peruskoululaisille järjestämään valtakunnalliseen kirjoituskampanjaan, jonka aiheena olivat tarinat suvaitsevaisuudesta – tarinat näkyvästä tai näkymättömästä monenlaisuudesta ja erilaisuudesta.

 • 10 hyvää syytä nukkua paremmin

  Uni on meille yhtä elintärkeää kuin ravinto ja liikkuminen.

  Väsyttääkö? Väsymys on ensimmäinen oire huonosta unenlaadusta tai liian vähäisestä nukkumisesta. Uni on meille yhtä elintärkeää kuin ravinto ja liikkuminen, joten uniajasta tai -laadusta ei kannattaisi tinkiä.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Luonnon omasta apteekista: Rahkasammal imee verta ja hoitaa haavoja

  Rahkasammaleen käyttö kansanlääkinnässä.

  Rahkasammal on monimuotoinen luonnontuote ja hyötykasvi. Kansanlääkinnässä kuivattua rahkasammalta on käytetty muun muassa haavojen hoitoon ja verenvuodon pysäyttämiseen. Sammalmätäs kelpaa myös juomaveden lähteeksi ja vessapaperiksi!

 • Voiko psykologisiin nettitesteihin luottaa?

  Täyttävätkö nettitestit psykologisten testien kriteerit?

  Netistä löytyy monenlaisia testejä, joilla pyritään arvioimaan ihmisen psyykkisiä ominaisuuksia, kuten persoonallisuutta, soveltuvuutta ammatteihin tai erilaisia psyykkisiä häiriöitä. Osa niistä on viihdyttäviä hupitestejä eikä niiden tekemisestä ole suoranaista haittaa. Osa taas on sinänsä uskottavan oloisia, mutta täyttäväkö ne psykologisten testien kriteerejä?