Hyppää pääsisältöön

Jouluruokakalenteri: Lanttulaatikko, perunalaatikko ja kinkun suolaaminen

Patakakkosen keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Sirkka Gustafsson avaavat ruokaisan joulukalenterin. Kalenterin luukuista tulee esiin perinteisiä jouluruokia, joilla joulupöytä katetaan.

Perinteinen lanttulaatikko saa porkkanasta terävämpää väriä ja perunasta tärkkelystä, joka sitoo nestettä. Mausteeksi riittävät siirappi ja ripaus muskottia. Jos lanttulaatikosta haluaa makeampaa, siihen riittää yksinkertainen konsti:

"Lanttulaatikosta tulee makeampaa, jos lantut keittää edellisenä päivänä", Jaakko neuvoo.

Imelletyn perunalaatikon perusperiaate on hyvä peruna. Sen laadusta ei kannata tinkiä. Kun perunat on keitetty ja soseutettu, massan annetaan jäähtyä ennen kuin vehnäjauhoja laitetaan joukkoon. Tällä varmistetaan se, että jauhojen tärkkelys sekottuu perunan tärkkelykseen. Tämän jälkeen alkaa ilmeltyminen. Jos keitinliemen asemesta käytetään maitoa, se on syytä kiehauttaa, koska muutoin se happanee imeltymisen aikana.

Jaakon ja Sirkan joulukinkku on tällä kertaa lapakinkku, joka pintasuolataan karkealla suolalla. Suolaa saa olla melko runsaasti. Suolattu liha laitetaan pussiin, josta ilma puserretaan mahdollisimman tarkkaan pois ja laitetaan kahdeksi yöksi kylmään paikkaan tekeytymään.

Jaakko muistuttaa pakastekinkun ostajia, että jos kinkun aikoo paistaa aattona, kinkku on otettava sulamaan nolla-asteiseen lämpötilaan muutamaa vuorokautta aiemmin ja huoneenlämpöön vasta aatonaattona.

Ohjelmassa on reseptejä.

Teksti: Sirpa Jegorow

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto