Hyppää pääsisältöön

Jouluruokakalenteri: Graavilohi

Patakakkosen keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Sirkka Gustafsson avaavat ruokaisan joulukalenterin. Kalenterin luukuista tulee esiin perinteisiä jouluruokia, joilla joulupöytä katetaan. Tällä kertaa jouluruokakalenterissa on gaavilohta.

Graavikalaksi valitun kalan olisi hyvä olla tuore, jonka voi itsekukin varmistaa kalasta.

"Sen pitäisi olla vähän jäykkä eli kuolonkankeus pitäisi olla," opastaa Jaakko Kolmonen heti alkuun.

Graavikala on tällä kertaa kirjolohta. Lohi on vielä kokonainen, jonka keittiömestari Kolmonen fileoi.

"Jos suolatun kalan laittaa painon alle, se suolautuu heikommin", Sirkka Gustafsson muistuttaa. Syynä tähän on se, että painon alla suola sulaa hitaammin.

Suolan määrästä ollaan montaa mieltä eivätkä keittiömestaritkaan anna siihen mitään täsmällistä ohjetta. Toiset laittavat suolan lisäksi myös sokeria. Jouluruokakalenterissa kala maustetaan suolalla, karkeaksi rouhitulla pippurilla ja tillillä.

Suolatut fileet kääritään tiukkaan pakettiin ja laitetaan kylmiöön. Kala suolautuu melko nopeastikin, joten jos graavikalan valmistaminen on jäänyt viime tinkaan, peliä ei ole vielä menetetty.

"Jo kuudessa tunnissa kala on suolautunut riittävästi", Jaakko kertoo.

Teksti: Sirpa Jegorow

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto