Hyppää pääsisältöön

Absoluuttinen totuus selvittää: Miksi vaahto villiintyy tyhjiössä?

Absoluuttinen totuus jatkaa tyhjiökokeilujaan. Tiedetoimittajat Ronja ja Ilkka huomasivat viime viikoilla, että kermavaahto villiintyy tyhjiössä ja laajenee hurjasti. Miksi näin kävi ja mikä onkaan vaahtoisin vaahto?

Ken on kaikkein vaahtoisin?

Ilkka ja Ronja lähtivät selvittämään syitä vaahdon laajenemiseen tyhjiössä asettamalla kupillisen tiskiainevaahtoa tyhjiökuvun alle. Vaahto rupesi välittömästi kasvamaan pilarimaisesti ylöspäin.

- Kuvun seinää vasten näkyy todella isoja kuplia, ja siitähän tässä hommassa onkin kyse. Vaahdon sisällä on ilmakuplia, joita se kuplan kuori vetää vähän kasaan. Siellä sisällä on pikkuisen ylipäinettä, joka on tasapainossa kuplan kasassa pitävän voiman kanssa. Kun ilma ulkopuolelta otetaan pois, se ilma siellä sisällä pääsee laajenemaan. Tiskivaahto laajeni noin viisinkertaiseksi, Ilkka selostaa ilmiötä.

Ilkan aisaparia Ronjaa alkoi ilmiötä seuratessa kiinnostaa, mikä olisikaan se kaikkein ilmavin vaahto.

- On eeppisen vaahtoskaban aika. Laitamme saman verran vaahtoa kahden desin kuppeihin ja kupit tyhjiöön. Ensimmäisenä testataan muotovaahtoa, jonka kuvittelisin olevan aika vahvoilla kilpailussa, Ronja veikkaa.

- Hyvin se lähti liikkeelle. Viiden litran tyhjiökupu täyttyi iloisesti, joten muotovaahdon tilavuus on noin 20-kertainen alkutilanteeseen nähden, Ilkka havannoi.

Seuraavaksi testattiin kermavaahtoa, joka laajeni selvästi hitaammin ja vähemmän kuin muotovaahto. Myöskään partavaahto ei yltänyt yhtä suureksi kuin muotovaahto, vaan täytti tyhjiökuvusta noin puolet.

- Skaban voittaja on muotovaahto. Mutta jos joku kysyy miksi muotovaahto eikä partavaahto, niin se jää nyt ratkaisematta, Ilkka toteaa.

Kuuntele koko testi alta!

Lähteet: YleX Etusivu