Hyppää pääsisältöön

Furoshiki-taitteluohjeet

Furoshiki-taitteluohjeet. Kuva: Vesa Metsätähti.

Ennen vanhaan Suomessakin pakattiin säännönmukaisesti eväitä ja tarvekaluja erilaisiin nyytteihin ja nyssäköihin. Vanha, perinteinen kankaaseen kietominen tai kankaassa säilyttäminen on nyt nousussa: japanilainen furoshiki-perinne kiinnostaa ihmisiä myös Japanin ulkopuolella.

Vuonna 2006 Japanin ympäristöministeri esitteli uusia furoshiki-kankaita, joiden kuidut on valmistettu kierrätetyistä juomapulloista.
Vaikka lounasrasia kääritään Japanissa vieläkin usein kangasnyyttiin, furoshikin eli neliönmallisen liinan käyttäminen kantovälineenä on vähentynyt paljon; ei ole yllätys, että Japanissakin käytetään muovikasseja. 

Netissä furoshiki-keskusteluihin ja taitteluohjeisiin liitetään vahvasti ympäristönäkökannat. Vuonna 2006 Japanin ympäristöministeri esitteli uusia furoshiki-kankaita, joiden kuidut on valmistettu kierrätetyistä juomapulloista. Ministerin toiveissa oli, että kankailla voisi korvata muovisten ostoskassien käytön.

 

Ohjeet furoshiki-taitteluun

 • Furoshiki on esteettistä sekä helposti sovellettavaa. Eväitä, matkatavaroita, pieniä ostoksia, kirjoja ja läppäreitä voi hyvin kantaa tai säilyttää solmitussa kangasnyytissä.
 • Vaikka olisit epäonnistunut origamien taittelussa, ei kannata pelästyä furoshikia! Taittelu solmuineen ja taitoksineen on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista.
 • Furoshiki-kankaita on monenlaisia ja monenkokoisia. Saatavilla olevat taittelu- ja solmintaohjeet ovat pääasiassa neliönmallisille kankaille.
 • Materiaalina arkinen ohuehko puuvillakangas toimii hyvin, mutta esimerkiksi lahjan paketointiin sopii paremmin arvokas silkki.  
 • Tavallisimmat furoshiki-kankaat ovat 45 - 90 senttimetriä leveitä. Kankaan koko riippuu siitä, mitä nyyttiin halutaan kääriä.
 • Vaikka taitto- ja sidontaohjeita on monenlaisia, selviää tavallisimmista esineistä muutamalla perusajatuksella. Käytä solmuina merimiessolmua.
 • Furoshikiin on helpoin kietoa säännöllisen muotoinen esine tai melko säännölliseksi pinottavia esineitä. Lisäksi monet taittelut sopivat myös epäsäännöllisille esineille tai irtotavaralle.
 • Furoshikia voi käyttää arjessa vaikkapa limupullojen 2-packin korvaajana, kypäräpussina, eväslaukkuna, kirjakassina, läppärinsuojuksena tai meikkipussina. Eikä kannata unohtaa perinteistä käyttötapaa eli lahjan paketointia furoshikiin.
 • Sopivaa kangasta voi metsästää suosikkikangaskaupasta tai ikiomasta tilkkukaapista - virallisia fursohiki-kankaita on saatavilla esimerkiksi Helsingissä Tokyokanista sekä verkosta tilaamalla.


Furoshiki-ohjeet piirroksina (pdf)
furoshiki:Kokeile ja kerro, mihin sinä furoshikia käyttäisit. Kuvia taitteluista voi lisätä Flickriin HKI furoshiki -sivulle.

Teksti ja kuvat: Vesa Metsätähti

Linkit:

 • Sinustako Strömsön juontaja?

  Haussa kaksikielinen juontaja Strömsö-tiimin vahvistukseksi.

  Strömsö hakee kaksikielistä juontajaa tiiminsä vahvistukseksi. Hakuaikaa on 17.9.2017 asti.

 • Strömsön puutarhailta - tässä illan ohjelma!

  Voit katsoa aikataulua kännykästä.

  Strömsön puutarhailta tarjoaa monipuolisesti ohjelmaa moneen puutarhamakuun ja tarpeeseen. Voit tulla paikalle kun sinulle sopii klo 16-21 välillä. Katso omat kiinnostuksen kohteet tästä!

 • Eräilyä pimeässä kopissa

  Leikkaaja nauttii luonnosta myös neljän seinän sisällä.

  Tv-ohjelmaa leikataan enimmäkseen yksin pimeässä huoneessa, mutta ruudun kautta maisemat ja luontoelämykset tavoittivat myös leikkaaja Sami Kivimäen.