Hyppää pääsisältöön

Jonne Aaron muutti lastenkodista rockmaailmaan

Toimittaja Mape Morottaja alkoi vuonna 2001 seurata nuoren tamperelaisen muusikonalun tietä Raholan lastenkodista orastavaan rocktähteyteen. Ajankohtaisessa Kakkosessa puolitoista vuotta myöhemmin esitetty väliraportti on varhaisin Ylen tekemä juttu Jonne Aaronista.

Tietolaatikko

Mape Morottajan tuottama ja ohjaama seurantadokumentti "Jonne Aaron - lastenkodista rocktähdeksi" esitettiin TV2:ssa vuonna 2005. Morottaja seurasi Jonne Aaronin haaveen toteutumista kaikkiaan kolmen vuoden ajan. Ylen esitysoikeudet ohjelmaan eivät enää ole voimassa.

Seurantareportaasin ensimmäinen osa oli alun perin määrä esittää Ajankohtaisessa Kakkosen lähetyksessä 11. syyskuuta 2001. Aihe sai kuitenkin väistyä New Yorkiin tehdyn terrori-iskun uutisoinnin tieltä.

Elokuussa 2001 seitsentoistavuotias Jonne Liimatainen oli muuttamassa perhetukikeskuksesta omaan asuntoon, sävelsi biisejä, treenasi bändinsä kanssa ja unelmoi levytyssopimuksesta. Negative nähdään treenaamassa studiossa, jossa tehtiin bändin ensimmäiset demot.

Jonnen perheen olivat aikanaan hajottaneet alkoholiin liittyvät ongelmat. Hän arvosti kuitenkin vanhempiaan ja arvioi monien kaveriensa kotiolot paljon rankemmiksi kuin omansa.

Aluksi hän oli tuntenut joutuneensa Raholaan, ei päässeensä. Nyt sieltä lähtiessä tuli jo vähän ikäväkin. Symbolisessa kohtauksessa Jonne ottaa kitaransa, poistuu keskuksen ovesta ja nousee ulkona odottavaan mustaan Mersuun.

Puolitoista vuotta myöhemmin Jonne Liimataisen unelma oli toteutumassa. Negative oli saanut levytyssopimuksen, ja ensisingle raivasi tietään listoilla. Esikoisalbumin lauluosuuksia äänitetään ja kuunnellaan levytysstudiossa.

Ohjelman lopussa Negative saapuu keikalle Raholan naapurikaupunginosaan, Tesoman koululle, jossa se aikoinaan perustettiinkin. Paidattomaksi Jonne Aaroniksi muuttunut Jonne Liimatainen jakaa nyt nimikirjoituksia ja ottaa yleisönsä kokeneen rocktähden elkein. Seuraavana unelmana on täysi Tavastia-klubi.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.