Hyppää pääsisältöön

Jonne Aaron muutti lastenkodista rockmaailmaan

Toimittaja Mape Morottaja alkoi vuonna 2001 seurata nuoren tamperelaisen muusikonalun tietä Raholan lastenkodista orastavaan rocktähteyteen. Ajankohtaisessa Kakkosessa puolitoista vuotta myöhemmin esitetty väliraportti on varhaisin Ylen tekemä juttu Jonne Aaronista.

Tietolaatikko

Mape Morottajan tuottama ja ohjaama seurantadokumentti "Jonne Aaron - lastenkodista rocktähdeksi" esitettiin TV2:ssa vuonna 2005. Morottaja seurasi Jonne Aaronin haaveen toteutumista kaikkiaan kolmen vuoden ajan. Ylen esitysoikeudet ohjelmaan eivät enää ole voimassa.

Seurantareportaasin ensimmäinen osa oli alun perin määrä esittää Ajankohtaisessa Kakkosen lähetyksessä 11. syyskuuta 2001. Aihe sai kuitenkin väistyä New Yorkiin tehdyn terrori-iskun uutisoinnin tieltä.

Elokuussa 2001 seitsentoistavuotias Jonne Liimatainen oli muuttamassa perhetukikeskuksesta omaan asuntoon, sävelsi biisejä, treenasi bändinsä kanssa ja unelmoi levytyssopimuksesta. Negative nähdään treenaamassa studiossa, jossa tehtiin bändin ensimmäiset demot.

Jonnen perheen olivat aikanaan hajottaneet alkoholiin liittyvät ongelmat. Hän arvosti kuitenkin vanhempiaan ja arvioi monien kaveriensa kotiolot paljon rankemmiksi kuin omansa.

Aluksi hän oli tuntenut joutuneensa Raholaan, ei päässeensä. Nyt sieltä lähtiessä tuli jo vähän ikäväkin. Symbolisessa kohtauksessa Jonne ottaa kitaransa, poistuu keskuksen ovesta ja nousee ulkona odottavaan mustaan Mersuun.

Puolitoista vuotta myöhemmin Jonne Liimataisen unelma oli toteutumassa. Negative oli saanut levytyssopimuksen, ja ensisingle raivasi tietään listoilla. Esikoisalbumin lauluosuuksia äänitetään ja kuunnellaan levytysstudiossa.

Ohjelman lopussa Negative saapuu keikalle Raholan naapurikaupunginosaan, Tesoman koululle, jossa se aikoinaan perustettiinkin. Paidattomaksi Jonne Aaroniksi muuttunut Jonne Liimatainen jakaa nyt nimikirjoituksia ja ottaa yleisönsä kokeneen rocktähden elkein. Seuraavana unelmana on täysi Tavastia-klubi.

Teksti: Jukka Lindfors