Hyppää pääsisältöön

Kaivoon kannettua vettä?

MOT julkaisi syksyllä avoimena datana laajan aineiston, joka sisälsi tiedot yli kymmenen vuoden aikana maksetuista, yhteensä viiden miljardin euron suuruisista yritystuista. Perkasin aineistosta tuolloin ohjelman Yritystukien kanta-asiakkaat, joka esitettiin 10. syyskuuta. Nyt jatkoin aineiston perkaamista.

Sieltä löytyi joukko kuntia, jotka ovat alueelleen uusia työllistäjiä saadakseen ottaneet omia, kohtalaisen suuria riskejä. Muutamien kuntien tilannetta valotetaan 3. joulukuuta lähetetyssä "Kunnat, konsultit ja riskibisnekset"

Miljoonilla euroilla tuetuista yrityksistä moni on nyt vaikeuksissa. Niitä ovat Arktos, European Batteries, Winwind, Lacell, Suomi-Soffa.

Toki myös onnistuneita esimerkkejä on. Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV selvitti raportissaan äkillisen rakennemuutoksen alueiksi nimetyillä paikkakunnilla käytettyjen keinojen vaikuttavuutta. Lopputulos oli positiivinen, työttömyyttä oli eri keinoilla onnistuttu helpottaa. Koulutukset, putket, aktivoinnit ovat aidosti helpottaneet ilman työtä jääneiden elämää. Sen sijaan korotettujen yritystukien vaikuttavuutta VTV ei käynyt vielä edes arvioimaan.

MOT:n keräämän aineiston perusteella laskin, että työ- ja elinkeinoministeriön omassa raportissaan mainitsemien suurimpien yritystukien saajayritysten listalta ainakin neljäsosa on vakavissa vaikeuksissa.

Syntyneiden uusien pysyvien työpaikkojen määrästä ei siis vielä ole kokonaiskuvaa. Syytä olisi, sillä Suomessa on käsillä jo rakennemuutoksen seuraava aalto, jonka hoitoon pitäisi käyttää toimivia keinoja.

Kommentit