Hyppää pääsisältöön

TTVK toivoo tekijänoikeuksien valvontaan keinoja: Esimerkkiä voisi hakea Ranskasta

Tekijänoikeuksista on käyty keskustelua viime viikkojen aikana, kun julkisuuteen nousi tapaus, jossa poliisi takavarikoi tuolloin 9-vuotiaan tytön tietokoneen tämän ladattua Chisun levyn laittomasti.

Antti Kotilainen ja Harri Kivistö Yle Aamussa // Kuva: Yle aamu

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus toivoo tekijänoikeuksien valvontaan esimerkiksi Ranskassa käytössä olevaa mallia, jossa internet-operaattori lähettäisi väärinkäytöksestä epäillylle huomautuskirjeitä. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen sanoo, että he toivoisivat pehmeämpiä ja valistavia keinoja tekijänoikeuksien valvontaan.

- Uskomme, että niillä pystyttäisiin aidosti tuomaan tietoa käyttäjille, Kotilainen sanoo.

Pehmeämpi keino olisi esimerkiksi Ranskassa käytössä oleva kolmen kirjeen malli.

- Kun havaitaan, että joku jakaa laitonta materiaalia, niin liittymänhaltijalle lähetetään kirje. Jos samaan osoitteeseen on lähtetty kolme kirjettä, niin sitten voi tulla jotain seuraamuksia, Kotilainen kuvailee Ranskassa käytössä olevaa huomautuskäytäntöä.

Kotilaisen mukaan malli on toiminut Ranskassa hyvin. Ykköskirjeitä on lähetetty 1 100 000 kirjettä, mutta kolmoskirjeitä on pitänyt lähettää vain 340 kappaletta.

”Lainsäädännön tiukentaminen ei ole tuonut parannusta”

Piraattipuolueen puheenjohtaja Harri Kivistö sanoi, ettei hän kannata valvontaa. Hän ei usko, että levymyynnin väheneminen johtuu ainoastaan laittomasta lataamisesta. Kivistön mukaan tätä väitettä tukee se, ettei ennen vuonna 2005 voimaan tullen tekijänoikeuslain aikaa tilanne ollut mitenkään katastrofaalinen.

- Ennen sitä kaikki tällainen lataaminen oli täysin luvallista netistäkin, lainsäädännön tiukentaminen ei ole tuonut parannusta ongelman, piraattipuolueen Kivistö arvioi.

(Lähde: Yle Uutiset)

Lähteet: Yle aamu-tv, Yle Uutiset