Hyppää pääsisältöön

Antiikkia, antiikkia arvioi aarteet ja kertoo tarinat

Onko mummon rukinlapa suvun aarre? Mitä arvoa on vintiltä löytyneellä maisemataululla, joka perinnönjaossa on siirtynyt lähinnä jakojäännöksenä sukupolvelta toiselle?

Suositun antiikkiohjelman konsepti on yksinkertainen. Vanhoista esineistä kiinnostuneet ihmiset tuovat erilaisia esineitä asiantuntijoiden arvioitavaksi. Arviointitilanteessa kerrotaan esineen ja suvun värikkäät tarinat ja jännitetään tietysti esineen rahallista arvoa.

Talonpoikaisella viljakapalla tai vesikelkalla ei välttämättä ole rahallista arvoa. Omistajalleen esine on kuitenkin rakas, koska se kertoo suvun perinteistä. Vintin kätköissä pölyttynyt maisemataulu, jota kukaan ei perinnönjaossa halunnut, voi olla tuhansien eurojen arvoinen. Ja tässä arvioinnin yllätyksellisyydessä ja hyvissä tarinoissa piilee myös ohjelman suosio.

Tarinatalon Yleisradiolle tuottama antiikkiohjelma sai ensilähetyksensä kesällä 1997. Parhaimmillaan kansainväliseen formaattiin perustuva ohjelma on kerännyt yli 700 000 katsojaa.

Antiikkia, antiikkia -ohjelman tunnetuin kasvo on ollut Wenzel Hagelstam. Hänen lisäkseen arviointeja ovat tehneet Kari Toivonen, Ulla Lehtinen, Tuija Peltomaa, Johanna Lindfors ja Hans Tritzschler.

Eri puolilla Suomea järjestetyt arviointitilaisuudet ovat keränneet vuodesta toiseen isoja yleisöjoukkoja. Myös antiikin harrastajien määrä on ohjelman myötä kasvanut.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto