Hyppää pääsisältöön

Antiikkia, antiikkia arvioi aarteet ja kertoo tarinat

Onko mummon rukinlapa suvun aarre? Mitä arvoa on vintiltä löytyneellä maisemataululla, joka perinnönjaossa on siirtynyt lähinnä jakojäännöksenä sukupolvelta toiselle?

Suositun antiikkiohjelman konsepti on yksinkertainen. Vanhoista esineistä kiinnostuneet ihmiset tuovat erilaisia esineitä asiantuntijoiden arvioitavaksi. Arviointitilanteessa kerrotaan esineen ja suvun värikkäät tarinat ja jännitetään tietysti esineen rahallista arvoa.

Talonpoikaisella viljakapalla tai vesikelkalla ei välttämättä ole rahallista arvoa. Omistajalleen esine on kuitenkin rakas, koska se kertoo suvun perinteistä. Vintin kätköissä pölyttynyt maisemataulu, jota kukaan ei perinnönjaossa halunnut, voi olla tuhansien eurojen arvoinen. Ja tässä arvioinnin yllätyksellisyydessä ja hyvissä tarinoissa piilee myös ohjelman suosio.

Tarinatalon Yleisradiolle tuottama antiikkiohjelma sai ensilähetyksensä kesällä 1997. Parhaimmillaan kansainväliseen formaattiin perustuva ohjelma on kerännyt yli 700 000 katsojaa.

Antiikkia, antiikkia -ohjelman tunnetuin kasvo on ollut Wenzel Hagelstam. Hänen lisäkseen arviointeja ovat tehneet Kari Toivonen, Ulla Lehtinen, Tuija Peltomaa, Johanna Lindfors ja Hans Tritzschler.

Eri puolilla Suomea järjestetyt arviointitilaisuudet ovat keränneet vuodesta toiseen isoja yleisöjoukkoja. Myös antiikin harrastajien määrä on ohjelman myötä kasvanut.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit