Hyppää pääsisältöön

The Rolling Stonesia turvallisesti suomeksi

The Rolling Stones luotti alkuaikoinaan lainakappaleiden vetovoimaan ja saalisti myös ensimmäiset listaykkössijoituksensa cover-versioilla. Yhtyeen myöhemmän menestyksen jälkeen onkin sopivaa, että monet muut artistit ovat lainailleet myös heiltä. Suomessa lainakappaleita on myös sanoitettu turvallisemman kuuloisiksi.

The Beatlesin vanavedessä 1960-luvun rockmaailman huipulle ponnisti toinenkin brittirock-yhtye The Rolling Stones. Yhtyeen etsikkoaika oli astetta haparoivampi Beatlesien synnyttämään hysteriaan verrattuna.

Virallisesti vuonna 1962 perustetun Rolling Stonesin ensialbumi oli yhtä kappaletta lukuun ottamatta cover-levy. Lainakappaleista huolimatta albumi oli Isossa-Britanniassa menestys. Myös yhtyeen ensimmäinen listaykköseksi noussut single oli cover-kappale, yhdysvaltalaisen The Valentinosin It's All Over Now. Rollareiden ensimmäinen ykkössinkku on saanut suomennoksensa. Freddie Falconin (Jorma Kääriäinen) lurittelema Kaikki nyt ohi on on samalla oiva ajankuva 1980-luvun lopun Suomesta. Kääriäisen vedon voit katsoa artikkelin yllä käynnistyvästä videosta.

Alkuaikojen etsinnän jälkeen voidaan kuitenkin todeta Rolling Stonesin lopulta löytäneen oman tyylinsä ja yhtyeen nokkaparin (Mick JaggerKeith Richards) sävellyskynänsä. Yhtyeen menestyksen jälkeen onkin sopivaa, että monet muut artistit ovat lainailleet myös heiltä.

Tyylillemme uskollisina, Suomessa lainakappaleet on usein myös sanoitettu turvallisemman kuuloisiksi. Hyvä esimerkki tästä on vaikkapa Juice Leskisen Mother’s Little Helperin päälle kynäilemä ja Popedan repäisevä Meidän äiti imppaa.

Tai miten olisi lauantaitanssit Stanley Kubrickin Full metal jacket -elokuvankin lopusta tutun Paint It Blackin tahdissa? Käännöksen Mustaa tulkitsee kultakurkku Kai Hyttinen sen arvoisella vakavuudella.

Petri Petterssonin herkkä Angie oli miehen suuri hitti. Alla nähtävä esitys on tallennettu Hotelli Korpilammelta 1980-luvun alussa.

Muista Elävän arkiston esimerkeistä vastaavat Kaija Kärkinen (Kyynelhelmet/As Tears Go By) sekä Clifters (Bye bye bye/Out Of Time ja Hei Pepe/Brown Sugar).

Hännänhuippuna kuullaan vielä Agents & Otto Grundströmin Jo riittää (Last Time).

Tietolaatikko

Kaikki nyt ohi on (It's all over now). Säv. Bobby Womack - Shirley Womack, san. Jarkko Laine
Mustaa (Paint it black). Säv. Mick Jagger - Keith Richards, san. Sauvo Puhtila
Bye bye bye (Out of Time). Säv. Mick Jagger - Keith Richards, san. Jaana Rinne
Jo riittää (Last time). Säv. Mick Jagger - Keith Richards, san. Paavo Raittinen
Kyynelhelmet (As tears go by). Säv. Mick Jagger - Keith Richards, san. Jukka Välimaa
Meidän äiti imppaa (Mother's little helper). Säv. Mick Jagger - Keith Richards, san. Juhani Juice Leskinen
Hei Pepe (Brown sugar). Säv. Mick Jagger - Keith Richards, san. Jaana Rinne
Angie (Angie). Säv. Mick Jagger - Keith Richards, san. Pertti Reponen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto