Hyppää pääsisältöön

Vuoden 1959 Jussi-gaala oli kahden elokuvan juhlaa

Punainen viiva ja Mies tältä tähdeltä tyhjensivät palkintopöydän vuoden 1959 Jussi-gaalassa.

Tietolaatikko

Jussi-patsaita jaetaan vuosittain parhaille suomalaisen elokuvan tekijöille. Elokuvajournalistit ry. aloitti Jussien jaon perustamisvuonnaan 1944.
Oheinen tallenne on Lii-Filmin uutiskatsaus, joita esitettiin elokuvateattereiden alkukuvina. Jussi-palkintojen jako televisioitiin ensimmäisen kerran vuonna 1963 ja säännölliset lähetykset alkoivat vasta 1980-luvulla.

Jussi-palkinnot jaettiin juhlavin menoin Helsingin Kalastajatorpalla toimittajien Paula Talaskiven ja Heikki Eteläpään johdolla. Ilmari Kiannon romaaniin perustuva Punainen viiva keräsi viisi Jussia ja alkoholistidraama Mies tältä tähdeltä -elokuva kolme Jussia.

Jack Witikka palkittiin Mies tältä tähdeltä ohjauksesta. Samaisesta elokuvasta palkittiin myös Kalle Peronkoski kuvauksesta sekä Tea Ista naispääosasta.

Punainen viiva -elokuva toi puolestaan palkinnot Matti Kassilalle käsikirjoituksesta, Osmo Lindemanille musiikista, Holger Salinille miespääosasta sekä Rakel Laaksolle naissivuosasta ja Jussi Jurkalle miessivuosasta.