Hyppää pääsisältöön

Emäntä Helvi Häyhän runot olivat salaisuus

Emäntä Helvi Häyhä osallistui 70-luvulla noin 2000 muun suomalaisen kanssa runokilpailuun. Hänen runonsa lausuttiin "Suomen kansa runoilee" -sarjan toisessa osassa "Vaimoihmisiä". Nyt jo 90-vuotias Häyhä runoilee edelleen ja muistelee Elävälle arkistolle televisioesiintymistään.

"Sinä aamuna sitten minulla on valmis runo. Heti navetalta tupaan, en ehtinyt pestä käsiäni, kynä käteen. Kirjoitin teelmäni puhtaaksi. Se jäi sellaiseksi oitis, en ehtinyt ruveta sitä sen paremmin miettimään. Heti vain kirjekuoreen. Onneksi postimerkkikin löytyi. Jos olisin ruvennut miettimään, ei se olisi koskaan lähtenyt", muistelee 90-vuotias Helvi Häyhä kesää 1977, jolloin hän osallistui television runokilpailuun "Työ tekijäänsä kiittää".

Kun Häyhän runo sitten hänen yllätyksekseen valittiin ohjelmaan ja ohjelman tekijät tulivat häntä etsimään, löytyi hän Rautjärven Miettilästä oman pihan lammelta pyykkäämästä. Pyykkärin olemustaan hävennyt Häyhä suostui ohjelmaan.

"Onhan se mökin muijalle epätavallinen tilanne. Juteltiin kaikesta, mutta runoni lukeminen minulta ei kyllä juuri onnistunut. Onneksi se korvattiin Irma Martinkaupin esittämänä."

Helvi Häyhä kertoo kameralle, että Miettilässä hänen runoilunsa on salaisuus, kukaan ei tiedä siitä. Samalla hän kuitenkin toivoisi, että joku lukisi hänen ajatuksiaan. Hän ei myöskään mainostanut esiintymistään tv:ssä, mutta esimerkiksi Helsingissä asuva veli huomasi, että sisarhan se tuossa istui villamyssy päässä.

Ohjelman jälkeen Häyhä alkoi runoilla imatralaisen sanomalehden ”Runolla töihin” –palstalla runoista innostuneen ryhmän kanssa. Kerran hän huomasi sattumalta, että palstalla häntä nimitettiin tunnetuksi runontekijäksi.

Häyhän elämä ei ole ollut ruusuilla tanssimista, ja runoilu onkin aina ollut naiselle terapiaa. Häyhän sisar kuoli kaksivuotiaana tuntemattomaan tautiin ja perhe joutui lähtemään sotaa pakoon Änkilänsalosta pieneen Simpeleen kylään. Myöhemmin Häyhä kävi emäntäkoulun, lähti kotiapulaiseksi Rautjärven Miettilään ja tapasi tulevan miehensä. Hänestä tuli pienviljelijän vaimo ja viiden lapsen äiti.

Ohjelmassa Häyhä puhuu lapsistaan ja toivoo heille parempaa elämää kuin itselleen. Häyhän haikea runo päättyy onnellisesti.

Teksti: Sonja Fogelholm & Helvi Häyhä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto