Hyppää pääsisältöön

Emäntä Helvi Häyhän runot olivat salaisuus

Emäntä Helvi Häyhä osallistui 70-luvulla noin 2000 muun suomalaisen kanssa runokilpailuun. Hänen runonsa lausuttiin "Suomen kansa runoilee" -sarjan toisessa osassa "Vaimoihmisiä". Nyt jo 90-vuotias Häyhä runoilee edelleen ja muistelee Elävälle arkistolle televisioesiintymistään.

"Sinä aamuna sitten minulla on valmis runo. Heti navetalta tupaan, en ehtinyt pestä käsiäni, kynä käteen. Kirjoitin teelmäni puhtaaksi. Se jäi sellaiseksi oitis, en ehtinyt ruveta sitä sen paremmin miettimään. Heti vain kirjekuoreen. Onneksi postimerkkikin löytyi. Jos olisin ruvennut miettimään, ei se olisi koskaan lähtenyt", muistelee 90-vuotias Helvi Häyhä kesää 1977, jolloin hän osallistui television runokilpailuun "Työ tekijäänsä kiittää".

Kun Häyhän runo sitten hänen yllätyksekseen valittiin ohjelmaan ja ohjelman tekijät tulivat häntä etsimään, löytyi hän Rautjärven Miettilästä oman pihan lammelta pyykkäämästä. Pyykkärin olemustaan hävennyt Häyhä suostui ohjelmaan.

"Onhan se mökin muijalle epätavallinen tilanne. Juteltiin kaikesta, mutta runoni lukeminen minulta ei kyllä juuri onnistunut. Onneksi se korvattiin Irma Martinkaupin esittämänä."

Helvi Häyhä kertoo kameralle, että Miettilässä hänen runoilunsa on salaisuus, kukaan ei tiedä siitä. Samalla hän kuitenkin toivoisi, että joku lukisi hänen ajatuksiaan. Hän ei myöskään mainostanut esiintymistään tv:ssä, mutta esimerkiksi Helsingissä asuva veli huomasi, että sisarhan se tuossa istui villamyssy päässä.

Ohjelman jälkeen Häyhä alkoi runoilla imatralaisen sanomalehden ”Runolla töihin” –palstalla runoista innostuneen ryhmän kanssa. Kerran hän huomasi sattumalta, että palstalla häntä nimitettiin tunnetuksi runontekijäksi.

Häyhän elämä ei ole ollut ruusuilla tanssimista, ja runoilu onkin aina ollut naiselle terapiaa. Häyhän sisar kuoli kaksivuotiaana tuntemattomaan tautiin ja perhe joutui lähtemään sotaa pakoon Änkilänsalosta pieneen Simpeleen kylään. Myöhemmin Häyhä kävi emäntäkoulun, lähti kotiapulaiseksi Rautjärven Miettilään ja tapasi tulevan miehensä. Hänestä tuli pienviljelijän vaimo ja viiden lapsen äiti.

Ohjelmassa Häyhä puhuu lapsistaan ja toivoo heille parempaa elämää kuin itselleen. Häyhän haikea runo päättyy onnellisesti.

Teksti: Sonja Fogelholm & Helvi Häyhä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.

 • Beatles-peruukkeja, vessahuumoria, pronominirockia – 1960-luvun nuorisomusiikki inspiroi viihteen vääräleukoja

  Spede, Piikkis ja Eemeli ilakoivat rockilla ja twistillä.

  Sähköinen räminä, koominen ketkutus, pitkät tukat, nonsense-sanoitukset ja ihailijoiden kirkuna – siinä oivallisia aineksia 1960-luvun radio- ja tv-huumorille. Spede, Eemeli, Matti Kuusla ja muut hupiveikot väänsivät rockista, twististä ja rautalankamusiikista parhaimmillaan kekseliäitä, joskus nerokkaitakin piloja.