Hyppää pääsisältöön

Hannu Tihisen pää joutui koville jalkapallokentillä

Jalkapalloa ei pidetä kovin vaarallisena lajina. Silti pelaaja voi saada kentällä koviakin iskuja päähänsä. Hannu Tihinen pelasi jalkapalloa ammatikseen yli 10 vuotta. Uransa aikana kovaluinen maajoukkuepuolustaja sai päähänsä isompia ja pienempiä iskuja melkoisen määrän.

– Minulla on 5–6 pahempaa aivotärähdystä ollut uran aikana. Ensimmäinen tuli jo juniorina, kun sain taklauksen selkään, löin pään maahan ja menin tajuttomaksi. Myöhemmin poskiluu on mennyt poikki. Vastustajan polvi on iskenyt ohimoon. Nenä on murtunut pari kertaa, listaa Tihinen päähän kohdistuneita iskuja.

Pahimmalta näyttänyt tilanne sattui viisi vuotta sitten Sveitsissä.

Yle Akuutti– Oli puolustuspään kulmatilanne. Lähdin puskemaan palloa pois, kun iso musta toppari tuli ja jysäytti takaraivoon. Siinä tuli noin 10 sentin haava päähän ja tekonurmi oli täynnä verta. Siinä tilanteessa en mennyt tajuttomaksi, mutta muistan hyvin kun minut paareilla kannettiin kentältä pois.

Tämäkään isku ei saanut Tihistä pysymään pois pelikentiltä. Isompien kolhujen jälkeen Tihiselle tehtiin aina neurologiset testit, joilla varmistettiin pään olevan pelikunnossa. Muutaman viikon tauon jälkeen toppari juoksi yleensä takaisin pelipaikalleen. Lopettamispäätös syntyi pienemmän iskun jälkeen.

– Vastustajan maalivahdilta tuli pitkä avaus. Puskin pallon normaalisti takaisin ja näköön tuli puskun seurauksena pieniä mustia pisteitä ja vähän sahalaitaa. Aloin avata peliä ja etsin katseella meidän keskikenttäpelaajia. Sitten se hetki, kun katsoin palloa ja aloin miettiä, että oliko siinä meidän pelaajan vieressä musta piste vai vastustajan mustapaitainen pelaaja. Tämä on se konkreettinen hetki, minkä jälkeen päätin, että nyt alkaa olla Hannun pelit ohi viheriöllä.

Nyrkkeilyä jalkapallokentällä?

Nyrkkeilykehässä ottelijat ottavat iskuja vastaan tieten tahtoen, joten heidän pään kuntoa seurataan tarkasti. Ammattilaisena kolmisenkymmentä ottelua iskenyt Belgialainen Michael Recloux käy pakollisessa lääkärintarkastuksessa, jossa pää kuvataan ja testataan tarkasti.

Yle Akuutti– Päätäni särkee välillä, eikä se ole mikään ihme. Ottelun aikana tulee iskuja ja päätä alkaa särkeä. En ole huomannut sen vaikuttavan muuhun, kertoo Recloux tuntemuksistaan.

Recloux’n onneksi testit sujuivat hyvin ja hän voi jatkaa uraansa nyrkkeilykehässä. Pääkipu on varmasti tuttua Tihisellekin. Tiedemiehet ovatkin tutkineet jalkapalloilijoiden ja nyrkkeilijöiden aivoja etsien niistä pieniä mikrovammoja. Voiko pallon puskemista verrata jopa nyrkkeilykehässä saatuun iskuun?

– Keskuspuolustajana tai -hyökkääjänä pääpalloja tulee tietysti enemmän. Pelityylillä on myös merkitystä. Itse olen kyllä laittanut päätäni joka paikkaan. Mutta jos palloa oikeaoppisesti puskee otsalla, niin ei siitä ole varmasti mitään haittaa, ennustaa Tihinen monen vuoden ja tuhansien puskujen kokemuksella.

Yle Akuutti– Nyrkkeilijöillä aivo-selkäydinnesteen tiettyjen proteiinien arvo on koholla. Proteiinien määrän lisääntyminen aivo-selkäydinnesteessä on merkki aivovammasta. Nyrkkeilijöillä näiden proteiinien määrä on tavallista korkeampi. Näin ei ole jalkapalloilijoilla. Jos tulos pystytään vahvistamaan, se saattaa olla tärkeä apukeino, kun yritetään välttää vakavat vammat, paljastaa belgialainen neurologi Steven Laureys.

– Jalkapalloa voi verrata nyrkkeilyyn sellaisissa tilanteissa, kun isku tulee niin sanotusti kulman takaa, eikä pelaaja ole ehtinyt valmistautua tilanteeseen ollenkaan, jatkaa Tihinen.

Kypärä toi itseluottamusta

Erityisen alttiiksi iskuille joutuu ammattinyrkkeilijän suojaamaton pää. Amatöörinyrkkeilijät käyttävät kypärää. Myös Tihinen otti jalkapalloilijoille suunnitellun pääsuojan käyttöönsä parin viimeisen pelivuoden ajaksi.

Yle Akuutti– Sveitsiläinen lääkäri Reto Agosti vinkkasi minulle jalkapallokypärästä. Tämä suojaa erittäin hyvin ohimoa ja takaraivoa, jotka ovat herkimpiä paikkoja päässä. Kypärä toi paljon turvaa ja itseluottamusta mennä pääpallotilanteisiin samalla tavalla kuin ennen ilman suojausta.

– Jos jollakin on samanlainen pelityyli, jossa tulee paljon pääpallotilanteita, suosittelen kyllä kypärän kokeilemista. Siihen tottuu nopeasti, kannustaa ex-toppari Tihinen.

Vaikka iskut eivät ole jättäneet Tihiselle pysyviä vammoja, olisi seuraava kova isku päähän voinut olla kohtalokas.

Yle Akuutti– Varmasti olisin voinut pelata vielä vaikka 10 vuotta, eikä mitään olisi tullut. Minulla on kuitenkin perheessä kolme poikaa. Ajattelin, että kyllä minä niitten kanssa haluan vielä 20 vuoden kuluttua puhua niitä näitä ja pelata vaikka jalkapalloa. En halunnut ottaa enää minkäänlaista riskiä.

Asiantuntija: STEVEN LAUREYS, neurologi, Coma Science Group, Liègen yliopisto, Belgia

Toimittaja: TERO KYLLÖNEN

Yhteistuotanto: RTBF, Belgia