Hyppää pääsisältöön

Leikkauksella siittiöitä suoraan kiveksistä

Miehestä johtuvaan vaikeaan lapsettomuuteen alettiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa etsiä hoitoa, kun laki spermapankeista muuttui ja sperman nimetön luovutus päättyi. Nyt tuloksena on eri puolilla Suomea kymmenkunta lasta, joita ilman tätä hoitoa ei olisi olemassa.

– Haluttiin katsoa vielä viimeisetkin keinot, mitä olisi käytettävissä, jotta hedelmöitys onnistuisi miehen omilla siittiösoluilla, lisääntymislääketieteeseen erikoistunut andrologi Antti Perheentupa Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo.

Leikkaushoitojen kehittäminen aloitettiin vuonna 2008 yhdessä helsinkiläisen urologi Riitta Röngän kanssa, kun laki sperman luovutuksesta muuttui. Hoidot ovat nyt tarkoittaneet monelle perheelle oman lapsen saamista vaikka kertaalleen oli jo voitu saada tuomio siitä, ettei oman biologisen lapsen saaminen ole mahdollista. Leikkauksia tehdään Turussa, mutta potilaita tulee hoitoon maksusitoumuksella eri puolilta Suomea. Yksittäisiä leikkauksia on tehty myös muualla Suomessa, periaatteessa hoito on kuitenkin keskittynyt Turkuun.

Yksinkertainen, mutta haastava leikkaus

YLE Akuutti– Tässä mikrodissektio kiveskirurgiassa on kysymys siitä, että yritetään etsiä mikroskoopilla kiveksestä sellaista kudosta, mistä sitten voitaisiin fertiliteettilaboratoriossa löytää siittiöitä, Perheentupa kuvailee.

Leikkauksiin päätyy miehiä, joilla spermasta ei löydy eläviä siittiöitä, eikä niitä löydy myöskään suoraan kiveksistä neuloilla otetuista koepaloista, niin sanotussa sokeassa biopsiassa.

Miehestä johtuvan lapsettomuuden syy voi olla se, että siemennesteessä ei ole siittiösoluja. Syy voi olla esimerkiksi tulehdus, joka on tukkinut tiehyet. Joskus syy voi olla kivesten rakenteessa tai siinä, etteivät kivekset ole laskeutuneet normaalilla tavalla. Siittiöitä ei muodostu lainkaan tai muodostuu vain erittäin vähän.

– Esimerkiksi lapsena sairastettu piilokiveksisyys on aika monella potilaista, jotka tähän leikkaukseen tulevat. On erilaisia syitä ja kaikkia syitä ei kauhean tarkkaan tunneta, mutta ehkä tyyppiesimerkki on Klinefelterin oireyhtymä. Sitten on aika paljon tapauksia, että siittiötuotanto ei vain toimi jostain tuntemattomasta syystä.

Miehelle tarkat ennakkotutkimukset

Hoidon yritystä edeltää aina huolellinen arvio miehen hedelmättömyyden syistä.

YLE Akuutti– Toki sieltä löytyy sellaisiakin syitä, joihin ei tarvita kirurgiaa ja joihin voidaan hormonihoidolla auttaa. Se on aika harvinaista, mutta esimerkiksi lihavuuden myötä on tällaisia hormonisäätelyhäiriöitä, joissa ei ehkä siittiötuotanto puutu kokonaan, mutta siemennesteen laatu voi olla huonoa johtuen naissukuhormonin lastista, joka tulee rasvakudoksesta miehelle.

Periaatteessa leikkaus on melko yksinkertainen. Se tehdään nukutuksessa. Leikkaus kestää muutaman tunnin ja potilas voi saattajan kanssa lähteä kotiin jopa samana päivänä. Leikkauksesta jää jäljelle pieni arpi.

– Siinä täytyy vain avata iho ja paljastaa kiveskudos niin, että sitä pääsee tarkastelemaan. Kiveksethän on helposti lähestyttävissä, että ei se ole sillä tavalla kirurgisesti kovin vaativaa. Se, mikä vaatii kokemusta ja aluksi opettelua on, että osaa arvioida kiveskudosta ja oppii ottamaan (neulankärjen kokoisia) sopivia palasia ja oppii miettimään, että kenen kohdalla leikkaus on mielekäs.

– Kiveshän on täynnä sellaista pienenpientä putkea, sitä on siellä metrikaupalla. Siinä putkessa on eri kohtia, missä putki on vähän paksumpaa, vaaleampaa, vähän eriväristä ja se on tavallaan se kohta, missä ajatellaan siittiöitä parhaalla todennäköisyydellä löytyvän.

Fertiliteettilaboratoriolla suuri merkitys hoidossa

Itse leikkauksesta koepalat viedään jo leikkauksen kestäessä fertiliteettilaboratorioon, jossa ne käydään läpi mikroskoopin alla isommalla suurennuksella.

YLE AkuuttiTurun yliopistollisen keskussairaalan fertiliteettilaboratoriossa IMF-biologi Harri Mankonen kertoo, että laboratorion rooli on merkittävä jo siksi, että työ on pitkälti käsityötä.

– Siinä vaiheessa kun saamme näytteet tänne laboratorioon, me ihan mekaanisesti pilkomme ensin nämä näytteet neuloilla. Sen jälkeen siirrytään toiselle mikroskoopille ja etsitään ne siittiöt, joita siinä näytteessä on. Jos me emme ensimmäisellä katsomisella vielä löydä siittiöitä, niin siihen eivät keinot vielä lopu, Mankonen sanoo.

Solurykelmät voidaan vielä kemiallisesti hajottaa, jonka jälkeen jäljellä on vain yksi solukerros, josta siittiösoluja voidaan etsiä vielä uudelleen. Jos siittiöitä näytteissä siis on, ne varmasti löydetään ja tutkimus tehdään huolellisesti viimeistä näytettä myöten.

– Jos löydetään siittiöitä, ne siittiöt pakastetaan, mikä tarkoittaa paria kolmea tuntia lisää tähän työhön vielä.

Puolessa tapauksista siittiöitä on löydetty

Potilaita on leikattu pian nelisenkymmentä.

YLE Akuutti– Tuloksen voi varmasti arvioida kahdella eri tavalla, eli en osaa sanoa potilaille tarkemmin, kun että mahdollisuus löytää niitä siittiöitä on 50 prosenttia. Niistä tapauksista, joista on löydetty siittiöitä, leikkausta seuraavat koeputkihoidot ja mikroinjektiohedelmöitys ovat menneet erittäin hyvin, mikä tarkoittaa, että kymmenkunta lasta on syntynyt näiden leikkauksien avulla, Antti Perheentupa kertoo.

- Perheet ovat tietenkin olleet tyytyväisiä, jotka ovat jo kertaalleen saaneet sen tuomion, että oman geneettisen lapsen saaminen ei ole mahdollista.

Vaikka siittiösoluja ei löytyisikään, leikkauksella voi silti olla merkitystä.

– Minun vaikutelmani on kuitenkin se, että kun leikkaus on tehty ja kaikki mahdolliset keinot kokeiltu, niin on ehkä vähän helpompi tehdä päätöksiä luovutussiittiöiden käyttämisen osalta. Kaikkihan ei sitä tietenkään halua, mutta se ehkä selkeyttää jotenkin sitä tilannetta, että kaikki keinot on kokeiltu, Perheentupa miettii.

Työ on erittäin palkitsevaa

– Kyllä se oma biologinen lapsi on hyvin tärkeä, että kyllä tämä on sellaista, sanotaan, perheiden yhdessä pitämisen hoitamista myös, Harri Mankonen pohtii.

YLE Akuutti– Työ on silloin palkitsevaa, kun me löydetään siittiöitä. Se on kiva tunne, kun päivä on tehty ja varsinkin sitten, kun on saatu se seuraava vaihe eli mikroinjektiohoito toteutettua ja sitten raskaus ja synnytys siitä hoidosta. Sehän se tavoite on tässä.

– Potilasryhmähän ei ole hirveän suuri. Mutta tietysti se kysymys on sen perheen ja pariskunnan kohdalla siitä, että ilman tätä hoitoa se geneettisen lapsen saaminen on aikalailla mahdotonta, Antti Perheentupa tiivistää.

Päivän leikkauksessa tulos oli myös hieno.

– Tänään kävi aika kivasti. Ensimmäisestä kiveksestä kahden tunnin etsinnän jälkeen ei löytynyt siittiöitä, mutta kun avattiin toinen kives, niin johan sieltä löydettiin ihan kivan näköisiä siittiöitä ja aika mukavasti, Mankonen kertoo.

Asiantuntijat:


ANTTI PERHEENTUPA, andrologi, TYKS

HARRI MANKONEN, IVF-biologi, fertiliteettilaboratorio, TYKS


Toimittaja: SINI SILVÀN