Hyppää pääsisältöön

Nunnien lastentarhassa kansainvälisyydellä on pitkät perinteet

Suomen Television toimittaja tutustui vuonna 1962 katolisten nunnien arkeen Suomessa.

Tietolaatikko

Katolisen Pyhän Henrikin seurakuntaan kuuluvan Pyhän Marian lastentarha aloitti toimintansa Edelfetintielllä Helsingin Eirassa vuonna 1930. Vuodesta 1959 lähtien päiväkoti on toiminut samoissa tiloissa Puistokadulla Ullanlinnassa. Ranskalaisperäisen Pyhän Sydämen sääntökunnan sisarten aloittamaa työtä jatkavat tällä hetkellä puolalaissyntyiset ursuliinisisaret.

Sisar Gerarda kertoo toimittajalle mielellään päiväjärjestyksestään. Arki Suomessa sujuu samassa rytmissä kuin mitä se hänen kotimaassaan Hollannissa sujuisi luostarissa. Suomi on jo tuttu, sillä hän asunut täällä jo vuodesta 1923 alkaen.

Nunnien ylläpitämässä päiväkodissa lapset istuvat pöytien ääressä ja askartelevat. Tunnelma on järjestäytynyt ja rauhallinen.

Kamera vierailee myös Englantilaisen koulun tiloissa Helsingin Meilahdessa. Viimeisissä kuvissa nunnat nousevat koulun edestä kleinbussiin, kiinnittävät sukset jalkaansa, laskevat mäkeä ja kaatuvat.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto