Hyppää pääsisältöön

Tupakoiva pullo -temppu ja keskustelua lakimuutoksen kynnyksellä

Yksi merkittävimmistä tupakkalain muutoksista toteutettiin vuonna 1995, kun tupakoinnin alaikäraja nostettiin 18 vuoteen ja tupakointi työpaikoilla kiellettiin. Kukkokiekuu ohjelmassa keskusteltiin tupakoinnista ja uudesta laista sekä havainnollistettiin tupakan myrkyllisyyttä "Tupakoiva pullo" -tempulla.

Tietolaatikko

Tupakkalakia on sen olemassaolon aikana täydennetty useita kertoja. Merkittävimmät muutokset ovat tapahtuneet 1995, jolloin tupakoinnin alaikäraja nostettiin 18 vuoteen ja tupakointi työpaikoilla kiellettiin, ja vuonna 2006, jolloin tupakointia ravintoloissa rajoitettiin merkittävästi.

"Nyt ollaan puuttumassa syvästi meidän kulttuurissamme oleviin asioihin", toteaa toimittaja Pekka Holopainen uudesta tupakkalaista. Kaukana ei ollut vielä aika, kun tupakointi oli yleisesti hyväksyttyä. Hän esittelee kortin, jossa komeilee kuva presidentti Paasikivestä sikari suussa. Kääntöpuolella lukee "Historia kirkastaa isänmaalle sykkivän sydämen kilven". Korttsisarjaa oli lähetetty jokaiseen Suomen kouluun.

Lakimuutoksen myötä työpaikoille oli tulossa tupakointikielto. Tapani Piha esittelee sosiaaliministeriön painattamia "Savuton tila" -kylttejä, joita on tarkoitus lähettää jokaiselle työpaikalle: "Tässä on tämä vihreä lehti, joka symboloi sitä mukavaa tunnetta, joka savuttomuudesta tulee".

Keskustelussa käydään läpi myös tupakkateollisuutta sekä tupakan haittoja. Mervi Hara ASH-yhdistyksestä (Action on smoking and health) esittelee tilastoa, jonka mukaan tupakkateollisuus työllistää Suomessa noin tuhat ihmistä, mutta tupakkaan kuolee vuosittain noin 6000 ihmistä.

Lääkäri Hannu Vierola havainnollistaa ohjelmassa "Tupakoiva pullo" -tempun avulla tupakoinnin haitallisuutta. Hän kiinnittää tupakan muoviseen pulloon ja painelee sitä, jotta savu menee sisään. Tämän jälkeen hän kaataa pulloon vettä, ravistaa ja kaataa sitten veden lasiin. Samea ja pahalle haiseva vesi muistuttaa siitä, mitä myrkkyjä kehkoihin kertyy jo yhdestä tupakasta.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto