Hyppää pääsisältöön

Jouluruokakalenteri: Piimäjuusto ja kinkun paistaminen

Patakakkosen keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Sirkka Gustafsson avaavat ruokaisan joulukalenterin. Kalenterin luukuista tulee esiin perinteisiä jouluruokia, joilla joulupöytä katetaan.

Kiire ja tekeminen lisääntyvät keittiössä mitä lähemmäs jouluaattoa päästään. Jaakko ja Sirkkakin tekevät yhtä jos toista jouluruokaa uunipuurosta piimäjuustoon. Siinä ohessa valmistuu myös rusinasoppa ja kinkkukin saadaan uuniin paistumaan.

Tälläkin kertaa jouluruuat ovat monelle tuttuja, mutta aina jotain uutta keittiömestarit keksivät keitoksiinsa ja paistoksiinsa laittaa.

Mutta miten nämä jouluherkut syntyvät kotikeittiöissä? Helposti, jos seuraa Jaakon ja Sirkan ohjeita.

Piimäjuuston ohje on yksinkertainen, mutta tekotapa on monimutkaisempi.

"Se vaatii isoäidin taitoa ja kemian maisterin oppeja, jotta piimäjuustosta saadaan pehmeää ja murakkaa" sanoo Jaakko Kolmonen.

Juuston voi maustaa eri tavoin, mutta tällä kertaa Sirkka ja Jaakko maustavat juuston vain suolalla.

Uunipuuron seuraksi tarjotaan rusinasoppaa, jota voi tehdä esimerkiksi punaherukkamehuun.

Ennen kuin kinkku paistetaan liiat suolat kaavitaan pois ja lihan pinta pyyhitään kuivaksi. Mutta ensimmäiseksi on muistettava ottaa liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen uuniin laittamista.

Piparkakkutalon elementit laitetaan yhteen pannulla sulatetulla sokerilla. Kuuma sokeri on polttavaa ja siksi sulan sokerin vieressä kannattaa pitää nyrkin mentävä kuppi täynnä kylmää vettä.

Ohjelmassa on reseptejä.

Teksti: Sirpa Jegorow

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto