Hyppää pääsisältöön

Joulun perinteitä vaalitaan myös armeijan harmaissa

”Hyvä kotiväki. Terveisiä sinne kotipuoleen täältä kenttäharmaasta. Taisitte odottaa lomalle, kun kirjoitin, että ehkä sattuisin vielä pääsemään. Mutta kai sitä yhden tämmöisenkin joulun kestää, kun täällä on sentään muitakin.”

”En kyllä tajua, mitä täällä tehdään näin isolla joukolla, mutta kai se isänmaa tarvitsee näin rauhanjuhlanakin puolustajansa”, kirjoittaa varusmies kotiinsa jouluna 1965.

Armeijan haramaissa vietetty joulu eroaa taatusti kotioloissa vietetystä joulusta. Kinkkua on tarjolla varuskunnissakin ja pöydät notkuvat muitakin juhlaherkkuja, mutta tunnelma on erilainen.

Varuskunnatkin tyhjenevät joululomille, mutta jo erilaiset vartiointi- ja päivystystehtävät edellyttävät, että osa sotapalvelustaan suorittavista varusmiehistä viettää joulunsa armeijan levissä.

Moni nuori haluaa myös viettää vapaehtoisesti joulunsa kasarmilla. Kokemus on ainutlaatuinen, vaikka armeijan joulukin on täynnä perinteitä.

Joulupöydän suurin hitti on edelleenkin kinkku. Perinteiset laatikot, rosolli, sinappisilli, joulupuuro, luumukeitto ja tietysti piparit ja joulutortut kuuluvat myös armeijan ruokalistoille.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto