Hyppää pääsisältöön

Valentin Vaala, maailman nuorin elokuvaohjaaja

Kun Valentin Vaala ja Teuvo Tulio heittäytyivät tekemään elokuvia 1920-luvun lopulla, oli Vaala 18-vuotias ja Tulio vasta 15. "Silloin tuntui, että tiesin kaiken elokuvasta. Koko maailmasta ei varmasti löytynyt sen viisaampaa ihmistä kuin minä."

"Mutta nyt, 44 filmin jälkeen, minun täytyy sanoa, että hyvän elokuvan tekeminen on vaikeata," Vaala toteaa Anssi Mänttärin haastattelussa 40 vuotta myöhemmin.

Vaalalle elokuva oli ennen kaikkea ajanvietettä, jolle liika taiteeksi leimaaminen oli vain pahaksi. "Onko sellaisesta elokuvasta tai näytelmästä mitään hyötyä, jos se vain kulkee nimellä "taide", tai jos sitä ei edes lainkaan käsitä?"

Esittävä taide ylipäänsä saa Vaalalta varsin varovaista ymmärrystä. "Onkse teatterikaan niin suurta taidetta, kuin mitä kuvitellaan?"

Taidetta tai ei, Vaala itse oli tehnyt alalla ensimmäisestä äänielokuvasta alkaen monenlaista pioneerityötä yli genrerajojen ja nauttinut koko uransa ajan pääsääntöisesti sekä kriitikoiden että yleisön suosiosta.

Uuden aallon elokuville aikoinaan maailman nuorimmaksi elokuvaohjaajaksi nimitetty konkari ei lämmennyt. "No en minä antais suurta arvoa näille uusille virtauksille. Tekniikka on mennyt eteenpäin, mutta se käsikirjoitus... Aiheetkin tuntuvat niin lapsellisilta."

Nuoremmille kollegoilleen hän suosittelee lämpimästi improvisaation unohtamista ja vanhojen kirjojen uudelleen lukemista. "Nythän on värielokuva, se antais lisää tehoa!"

Teksti: Petra Himberg

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto