Hyppää pääsisältöön

Valentin Vaala, maailman nuorin elokuvaohjaaja

Kun Valentin Vaala ja Teuvo Tulio heittäytyivät tekemään elokuvia 1920-luvun lopulla, oli Vaala 18-vuotias ja Tulio vasta 15. "Silloin tuntui, että tiesin kaiken elokuvasta. Koko maailmasta ei varmasti löytynyt sen viisaampaa ihmistä kuin minä."

"Mutta nyt, 44 filmin jälkeen, minun täytyy sanoa, että hyvän elokuvan tekeminen on vaikeata," Vaala toteaa Anssi Mänttärin haastattelussa 40 vuotta myöhemmin.

Vaalalle elokuva oli ennen kaikkea ajanvietettä, jolle liika taiteeksi leimaaminen oli vain pahaksi. "Onko sellaisesta elokuvasta tai näytelmästä mitään hyötyä, jos se vain kulkee nimellä "taide", tai jos sitä ei edes lainkaan käsitä?"

Esittävä taide ylipäänsä saa Vaalalta varsin varovaista ymmärrystä. "Onkse teatterikaan niin suurta taidetta, kuin mitä kuvitellaan?"

Taidetta tai ei, Vaala itse oli tehnyt alalla ensimmäisestä äänielokuvasta alkaen monenlaista pioneerityötä yli genrerajojen ja nauttinut koko uransa ajan pääsääntöisesti sekä kriitikoiden että yleisön suosiosta.

Uuden aallon elokuville aikoinaan maailman nuorimmaksi elokuvaohjaajaksi nimitetty konkari ei lämmennyt. "No en minä antais suurta arvoa näille uusille virtauksille. Tekniikka on mennyt eteenpäin, mutta se käsikirjoitus... Aiheetkin tuntuvat niin lapsellisilta."

Nuoremmille kollegoilleen hän suosittelee lämpimästi improvisaation unohtamista ja vanhojen kirjojen uudelleen lukemista. "Nythän on värielokuva, se antais lisää tehoa!"

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto