Hyppää pääsisältöön

Hyrrä tahtoi kaikille hyvän mielen joulun

Lasten ja aikuisten opetusohjelma Hyrrä opastaa parempaan jouluun ja kritisoi siihen kuuluvaa kulutuskulttuuria.

Yhdessä tekeminen ja muille hyvän mielen antaminen ovat joulussa tärkeintä, opastaa lastenohjelma Hyrrä.

Psykologi Kirsti Kivinen kertoo lapsille, millaisesta juhlasta joulussa oikein onkaan kyse. Hän myös muistuttaa, ettei kaikilla ole samanlaista joulua.

"Me voimme aloittaa joulun vieton jo nyt sillä tavalla, että me autamme sellaisia lapsia, joilla voi olla kylmä tai nälkä jouluna."

Tapansa mukaisesti Hyrrä ohjeistaa myös aikuisia. Ohjelma muistuttaa kaunokirjoitetuin ohjein, että tavara ei korvaa hellyyttä.

Hyrrä kritisoi joulun tavarahysteriaa, mutta antaa vinkkejä sopiviin lahjoihin. Mukana on tietysti myös aineettomia ideoita:

"Joululahjaksi äiti voi luvata isälle, että hän ei nalkuta moneen kertaan asioista, jotka isä ihan hyvin tietää."

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto