Hyppää pääsisältöön

Kansanedustajan työpäivä on muutakin kuin kokoustamista

Dokumentissa kurkistetaan Arkadianmäen kulissien taakse ja seurataan kansanedustajien arkea sekä virkistymishetkiä. Lisäksi pohditaan ennakkokäsityksiä, joita ylimmän valtiovaltamme edustajista on vuosien varrella syntynyt.

Vuoteen 1970 mennessä kansanedustajien työtaakka on kasvanut jo melkoiseksi. Valtiopäivien käsittelyistuntojen ja eri kokousten lisäksi edustajiin kohdistuu runsaasti painostusta. Kansalaisten lisäksi lukuisat eri etujärjestöt lähestyvät edustajia omine motiiveineen.

"Jos kansanedustaja ottaisi vastaan kaikki ne tarjoukset mitä syksyn aikana eri etujärjestöiltä tarjotaan, täytyisi hänellä olla peltinen vatsa ja rautainen terveys selviytyäkseen hengissä siitä ruljanssista", dokumentissa analysoidaan.

Rankka työ vaatii vastineeksi aika ajoittaista virkistymistä; henkistä sekä fyysistä. Eduskunnan piirissä toimiikin edustajien oma urheilukerho, raamattupiiri, raittiuskerho ja kielikerho. Näistä urheilukerho on suurin ja suosituin 50–60 jäsenellään. Dokumentissa seurataan kerhon jäseniä viikoittaisella uinti- ja saunomisvuorollaan kadettikoulun tiloissa.

Dokumentin lopuksi haastatellaan kahta eduskunnan jättävää konkariedustajaa Artturi Koskista (SDP, s.1904) ja Irma Hamaraa (kok., s.1904). Eläkkeelle siirtyvät edustajat ovat yhtä mieltä siitä, että vaikka taloon kasvaa kiinni, on heidän tullut aika antaa tilaa ja nuoremmilleen mahdollisuus näyttää kyntensä kansan tahdon toteuttamisessa.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto