Hyppää pääsisältöön

Mayat eivät ennustaneetkaan maailmanloppua vuodeksi 2012

Vuoden 2012 talvipäivänseisauksen lähestyminen innosti maailmanlopun profeetat liikkeelle sankoin joukoin. New Age -väen ja populaarikulttuurin levittämän tuhoprofetian perusteluiksi kaivettiin mayojen vanhat kirjoitukset. Maailmanlopun edellä suomalainen maya-asiantuntija kuitenkin toppuutteli innokkaita muinaistekstien tulkitsijoita.

Jo kolme vuotta ennen h-hetkeä ensi-iltansa saanut katastrofielokuva "2012" ennusti tuhon koittavan maya-kalenterin mukaan 21. joulukuuta 2012. Filmi inspiroi Puoli seitsemän -ohjelman toimittajaa etsimään alan profeettoja myös suomalaisesta kansanperinteestä. Tulevaa apokalypsiä kannatti kuulemma väestösuojan sijasta seurata keittiön ikkunasta, koska kyseessä on "once-in-a-lifetime-esitys".

Joulukuussa 2011 Meksikossa kokoontui talvipäivän seisauksen aikaan satoja ihmisiä muinaisille pyramideille rukoilemaan, että maailma säästyisi tulevana vuonna katastrofeilta.

Prisman haastattelussa mayakulttuurin tutkija Harri Kettunen muistuttaa, että vuodesta 2012 puhuu yksi ainoa mayojen tuhansista monumenteista, ja tämäkin hyvin epämääräisesti. Kirjoitus on lisäksi murtunut sopivalta kohdalta.

Maailmanloppuennusteille on etsitty tukea mayojen ns. Dresdenin koodeksista, jonka arvoituksellista mainintaa ”mustasta taivaasta ja mustasta maasta” ei kuitenkaan voi yhdistää mihinkään aikaan tai tapahtumaan. Ilmauksesta mm. puuttuu verbi, joka auttaisi tulkinnassa.

Kettusen mukaan mayat eivät kerta kaikkiaan ole ennustaneet maailmanloppua vuodelle 2012 tai millekään muullekaan vuodelle. Heidän kalenterinsa jatkuu miljoonia vuosia eteenpäin.

Prismassa maailmanloppua pohtii myös kirjailija Risto Isomäki, joka itse on maalaillut mm. uhkakuvaa mannerjäätikön sulamisen aiheuttamista jättitsunameista. Valtavan asteroidin tai tappajaviruksen aiheuttamia laajoja tuhoja hän pitää mahdollisina mutta epätodennäköisinä. Isomäen mielestä todennäköisin suuren ekokatastrofin vaara piilee Jäämeren pohjan metaaniesiintymien sulamisessa.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmenteja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi. Vuonna 2018 Jukka Jalonen palasi valmentamaan Leijonia.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto