Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pitääkö puuttuvaa auringonvaloa korvata kirkasvalolampulla?

Kirkasvalolamput korvaavat auringonvaloa, jota nyt on tarjolla vähän. Kirkasvalolamppuja on tutkittu jo 30 vuoden ajan, joten mitään uskomushoitoa kirkasvalo ei ole. Kirkasvaloja on markkinoilla paljon erilaisia, hintahaarukkakin on alle satasesta useampaan sataan euroon.

Miksi auringonvaloa pitäisi korvata kaupasta ostetulla lampulla? Eikö vain voi elää hämärässä nautiskellen? Kysyimme asiaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäriltä Timo Partoselta.

- Saa elää luonnonvalossakin, mutta suurelle osalle suomalaisia ilmaantuu kaamosoireita
syksyisin ja talvisin. Keinovalolla niitä voidaan lievittää. Tavallisimmat kaamosoireet ovat, että uni pitenee, uni on kevyttä ja katkonaista eikä virkistä. On väsymystä heti herättyä, ja se voi kestää puolenpäivän yli. Ruokahalu saattaa kasvaa tai tulee makeannälkää, etenkin iltapäivisin ja iltaisin. Liikunnallinen aktiivisuus vähenee, toimintatarmo hiipuu, paino pyrkii nousemaan 2 - 3 kiloa talven aikana.

Mihin kirkasvalon vaikutus perustuu?

- Kirkasvalo vaikuttaa silmän kautta elimistöön. Verkkokalvoilta lähtee yhteys hermosoluihin, jotka muodostaa elimistön sisäisen kellon. Kirkasvalo muuttaa hermosolujen toimintaa ja tahdistaa niitä.

Elimistö tahdistuu kaamosaikaan?

- Kyllä.

Laatikkomainen kirkasvalolamppu on se perinteinen, joka monille tulee ensimmäisenä mieleen. Osassa on valaisimista himmentimiä, joilla valon määrää pystyy säätelemään. Silloin lamppua voi käyttää
myös tavallisena lukuvalona. Nykyään kirkasvalolamppuja saa myös design-versioina, joissa muotoiluun on panostettu. Hinta tosin pomppaa silloin useampaan sataan euroon.

Miten kirkasvalolamppua oikeaoppisesti käytetään?

- Ensin pitää katsoa käyttöohjetta. Siitä pitäisi löytyä hoitoetäisyys. Tärkeintä on säännöllinen käyttö. Mielellään joka aamu tai ainakin viitenä aamuna viikossa, nimenomaan aamun tunteina kello
6 - 10, noin puoli tuntia kerrallaan. Makeanhimo helpottaa ensimmäisenä, sen jälkeen muutkin oireet helpottavat.

Onko sen oltava kirkasvalolamppu? Eikö samaan lopputulokseen päästä, jos pistää kotona kaikki valot posottamaan?

- Vasta tietyllä valonvoimakkuudella on hoidollista tehoa. Kirkasvalohoitolaitteissa se saavutetaan. Laitteet eroavat hoitoetäisyyden suhteen, että kuinka kaukana laitteesta voi vielä istua, että se on vielä tehokas.

Kaupoissa tarjolla on myös sarastusvaloja, jotka imitoivat auringonnousua ja lupaavat helpotusta heräämiseen. Ne eivät kuitenkaan ole kirkasvalolamppuja, hintaa niillä on 100 - 200 euroa.

Miten sarastusvalot eroavat kirkasvalolampuista?

- Sarastusvalohoitolaitteita käytetään sen viimeisen puolentunnin aikana, jonka haluaa nukkua.Yleensä valon kirkastumiseen havahtuu hereille. Siitä valosta ei koskaan tule niin kirkasta kuin kirkasvalolaitteissa on.

Kuinka paljon valolaitteilla voi korvata yöunta?

- Kirkasvalolaitteiden käyttö ei ole ratkaisu siihen, jos nukkuu liian vähän. Kirkasvalolla pyritään rytmittämään univalverytmiä. Usein kyse on siitä, että kaamosoireina saattaa olla liikaunisuutta. Uni pitenee, mutta ei virkistä. Siihen kirkasvalo auttaa.

Terhi Simola, Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.