Hyppää pääsisältöön

Alko luopuu ostajantarkkailusta ja muita tarinoita suomalaisesta arjesta

Kouluaamiainen helsinkiläisessä kansakoulussa 1949-50
Kouluaamiainen helsinkiläisessä kansakoulussa 1949-50 Kuva: Sundström Hugo/Helsingin kaupunginmuseo ruokailu

Suomalainen arki on pullollaan toisiinsa lomittuvia ilmiöitä. Aikamatka arkeen -radiosarjan kahdeksan osaa kertoo teema kerrallaan arkeen kiinteästi liittyvien ilmiöiden avulla siitä miten Suomesta oikein tuli Suomi. Se moderni Suomi, jollaisena sen nyt tunnemme. Tätä arjen suurta kaarta tarkastellaan radio-ohjelmissa ruoan, asumisen, pukeutumisen, alkoholin, vapaa-ajan, mökkeilyn, autoilun ja työn näkökulmista

Arjen aikajana

Jotta nämä näkökulmat arkeen hahmottuisivat uudella tavalla, laitoin radio-ohjelmien keskeiset faktat aikajanalle. Näin niistä muodostuu uusi arjen tarina, jossa ilmiöt lomittuvat mielenkiintoisella tavalla toisiinsa. Esimerkiksi 1960-luvulla elintaso nousi ja vapaa-aika lisääntyi. Tämä merkitsi mm. sitä, että myös mökkien rakentaminen lisääntyi. Tämä taas tarkoitti, että yhä useammalla oli käyttöä omalle henkilöautolle. Ja kun mökille mentiin autolla johon mahtui tavaraa mukaan, niin enää ei käytetty välttämättä sitä lähistöllä olevaa kyläkauppaa, vaan tehtiin ostokset kauempana isommissa kaupoissa.

Näitä toisiinsa lomittuvia ilmiöitä löytyy allaolevasta aikajanasta lisää.

Info: Tässä on ollut ulkoinen upotus, joka nyt ei enää toimi, ja siksi on poistettu.

Kuljeta hiiri oikeaan tai vasempaan reunaan, jolloin saat esille napin, josta pääset seuraavaan tai edelliseen tapahtumaan. Linkkejä klikkaamalla pääset lukemaan lisätietoja aiheesta ja kuuntelemaan aiheesta kertovia ohjelmia.

Aikamatka arkeen -radiosarja

Aikamatka arkeen radiosarja käsittää arjen hyvin laajasti eli jonain sellaisena mikä koskettaa meitä kaikkia. Arkea ovat monet muutkin kuin kodin seinien sisäpuolella tapahtuvat asiat. Aiheiden kirjo vaihteleekin pukeutumisesta, ruoasta, alkoholista ja asumisesta mökkeilyyn, autoiluun ja työhön saakka. Haastateltavina ohjelmasarjassa ovat aihepiirien eturivin asiantuntijat. Lisäksi aikamatkalle vievät Ylen arkistoista löydetyt autenttiset materiaalit.
Lisää ohjelmasta