Hyppää pääsisältöön

Ihmiskunnan tuhoa on odotettu hartaasti jo tuhansia vuosia

Lopun ajan profetioiden mukaan maailman ja ihmiskunnan olisi pitänyt tuhoutua jo useasti. Ennusteet ovat osoittautuneet epävarmoiksi, mutta tuhon sanansaattajia on maailmanhistoriassa riittänyt viikingeistä ja Nostradamuksesta kotoisiin Kihovauhkosiin ja meidän aikojemme terrorilahkoihin asti.

Varhaisimmat tunnetut maailmanlopun ennustukset ovat 1000-luvulta ennen ajanlaskuamme. Vuoden 2000 edellä psykologi Tony Dunderfelt ja Martti Mäkisalo hahmottelivat "apokalypsin arkkityyppiä" eri uskontojen maailmanloppuliikkeiden pohjalta.

Monien muinaiskansojen syklisen aikakäsityksen mukaan maailma saattoi kyllä välillä tuhoutua, mutta tätä seuraisi jälleen uusi ajanjakso. Viikinkien uskomuksissa maailma päättyisi täystuhoon eli Ragnarökiin, jonka jälkeen se syntyisi uudelleen entistä ehompana.

Raamatun pohjalta on ennustettu useitakin varmoja maailmanlopun päivämääriä - ensin vuoden 500 tienoilla, sitten vuosiksi 800, 1000 ja 1033. Vuonna 2000 lähetetyssä Terttu Lensun ohjelmassa kuvaillaan tuhat vuotta aiemmin syntynyttä maailmanloppupaniikkia.

Raamatun Ilmestyskirjan perusteella monet odottivat maailman loppuvan juuri 2000-luvun koittaessa. Merkkituote-ohjelmassa kirjailja Markku Envall ja teologi Matti Myllykoski arvioivat Johanneksen ilmestyksiä. Kirja pääsi aikanaan pyhien kirjojen kaanoniin erehdyksessä, ja sen sisältöä voidaan pitää lähinnä sadistisina, sekopäisinä fantasioina.

Suomessakin on ollut innokkaita apokalyptikkoja. Herännäispastori Urho Muroman Ilmestyskirjaa käsittelevästä pelottavasta saarnasta on Ylen radioarkistossa säilynyt tulikivenkatkuinen tallenne. Muroman aikalaisiin kuului härkösläisiksi nimitetty uskonlahko, joka vaikutti Kainuussa jatkosodan jälkeen.

Jehovan todistajat ovat odottaneet ihmiskunnan loppua eli Harmageddonia jo monasti, muun muassa vuonna 1975. Kun tuho kerran koittaa, siltä säästyy heidän mukaansa vain valikoitu joukko, joka jatkaa elämää maanpäällisessä paratiisissa.

Ilmestyskirjan ohella alan perustekstejä ovat 1500-luvulla eläneen ranskalaisen Nostradamuksen hämärät, monitulkintaiset ennustukset. Aarre Nyman ja Leea Virtanen kertovat ohjelmassaan sekä Nostradamuksesta että kotoperäisistä profeetoistamme, kuten verihuuruisia lopun aikoja povanneista Kihovaahkosesta tai Rättäkitistä. Etelä-Suomessa levisi muuten vuonna 1979 merkillinen huhu, jonka mukaan maailmanlopun piti tapahtua 19. tammikuuta kello 13 ja 18 välisenä aikana.

1900-luvun viimeisinä vuosikymmeninä lopun aikojen julistajat nousivat uudella, traagisella tavalla julkisuuteen. Ydinsodan aiheuttamaan maailmanloppuun uskoneen Kansan temppelin sadat jäsenet tekivät vuonna 1978 joukkoitsemurhan Guyanassa. Vuonna 1995 japanilainen Korkein totuus (Aum Shinrikyo) alkoi omatoimisesti edistämään maailmantuhoa tuhoisalla sariinikaasuiskulla Tokion metrossa.

Vuoden 2000 tienoilla olivat liikkeellä monet apokalyptiset ryhmät. Esimerkiksi Israeliin kokoontui maailmanlopun odottajia ympäri maailmaa, ja sadat Joseph Kibweterin johtaman tuomiopäivän kultin jäsenet joutuivat joukkomurhan uhreiksi Ugandassa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto