Hyppää pääsisältöön

Ihmiskunnan tuhoa on odotettu hartaasti jo tuhansia vuosia

Lopun ajan profetioiden mukaan maailman ja ihmiskunnan olisi pitänyt tuhoutua jo useasti. Ennusteet ovat osoittautuneet epävarmoiksi, mutta tuhon sanansaattajia on maailmanhistoriassa riittänyt viikingeistä ja Nostradamuksesta kotoisiin Kihovauhkosiin ja meidän aikojemme terrorilahkoihin asti.

Varhaisimmat tunnetut maailmanlopun ennustukset ovat 1000-luvulta ennen ajanlaskuamme. Vuoden 2000 edellä psykologi Tony Dunderfelt ja Martti Mäkisalo hahmottelivat "apokalypsin arkkityyppiä" eri uskontojen maailmanloppuliikkeiden pohjalta.

Monien muinaiskansojen syklisen aikakäsityksen mukaan maailma saattoi kyllä välillä tuhoutua, mutta tätä seuraisi jälleen uusi ajanjakso. Viikinkien uskomuksissa maailma päättyisi täystuhoon eli Ragnarökiin, jonka jälkeen se syntyisi uudelleen entistä ehompana.

Raamatun pohjalta on ennustettu useitakin varmoja maailmanlopun päivämääriä - ensin vuoden 500 tienoilla, sitten vuosiksi 800, 1000 ja 1033. Vuonna 2000 lähetetyssä Terttu Lensun ohjelmassa kuvaillaan tuhat vuotta aiemmin syntynyttä maailmanloppupaniikkia.

Raamatun Ilmestyskirjan perusteella monet odottivat maailman loppuvan juuri 2000-luvun koittaessa. Merkkituote-ohjelmassa kirjailja Markku Envall ja teologi Matti Myllykoski arvioivat Johanneksen ilmestyksiä. Kirja pääsi aikanaan pyhien kirjojen kaanoniin erehdyksessä, ja sen sisältöä voidaan pitää lähinnä sadistisina, sekopäisinä fantasioina.

Suomessakin on ollut innokkaita apokalyptikkoja. Herännäispastori Urho Muroman Ilmestyskirjaa käsittelevästä pelottavasta saarnasta on Ylen radioarkistossa säilynyt tulikivenkatkuinen tallenne. Muroman aikalaisiin kuului härkösläisiksi nimitetty uskonlahko, joka vaikutti Kainuussa jatkosodan jälkeen.

Jehovan todistajat ovat odottaneet ihmiskunnan loppua eli Harmageddonia jo monasti, muun muassa vuonna 1975. Kun tuho kerran koittaa, siltä säästyy heidän mukaansa vain valikoitu joukko, joka jatkaa elämää maanpäällisessä paratiisissa.

Ilmestyskirjan ohella alan perustekstejä ovat 1500-luvulla eläneen ranskalaisen Nostradamuksen hämärät, monitulkintaiset ennustukset. Aarre Nyman ja Leea Virtanen kertovat ohjelmassaan sekä Nostradamuksesta että kotoperäisistä profeetoistamme, kuten verihuuruisia lopun aikoja povanneista Kihovaahkosesta tai Rättäkitistä. Etelä-Suomessa levisi muuten vuonna 1979 merkillinen huhu, jonka mukaan maailmanlopun piti tapahtua 19. tammikuuta kello 13 ja 18 välisenä aikana.

1900-luvun viimeisinä vuosikymmeninä lopun aikojen julistajat nousivat uudella, traagisella tavalla julkisuuteen. Ydinsodan aiheuttamaan maailmanloppuun uskoneen Kansan temppelin sadat jäsenet tekivät vuonna 1978 joukkoitsemurhan Guyanassa. Vuonna 1995 japanilainen Korkein totuus (Aum Shinrikyo) alkoi omatoimisesti edistämään maailmantuhoa tuhoisalla sariinikaasuiskulla Tokion metrossa.

Vuoden 2000 tienoilla olivat liikkeellä monet apokalyptiset ryhmät. Esimerkiksi Israeliin kokoontui maailmanlopun odottajia ympäri maailmaa, ja sadat Joseph Kibweterin johtaman tuomiopäivän kultin jäsenet joutuivat joukkomurhan uhreiksi Ugandassa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto