Hyppää pääsisältöön

Joulupukkia kiidettiin katsomaan ääntä nopeammin

Vuoden 1987 raportissa kritisoidaan Lapin kasvavan talvimatkailun tilannetta. Kansainvälinen markkinointi on onnistunut ja turisteja lennätetään Lappiin jopa Concorde-lentokoneilla. Perillä asiat ovat kuitenkin rempallaan — ainakin suomalaisten mielestä. Mitä mieltä ovat turistit, oliko kallis matka kokemuksen väärti?

"Rovaniemi on Joulumaa-Lapin pääkaupunki. Tähän Rovaniemellä on luontaiset edellytykset. Kauempaa katsottaessa kaupunki lepää joulukorttimaisemassa. Lähempää tarkastelua se ei kuitenkaan kestä. Joulumaatunnusten sijaan Rovaniemen katujen varsia reunustavat kondomimainokset, joulukatua ei ole olemassakaan eikä mikään kerro turisteille, että he astelevat keskellä joulun satua. Tilanne on pikemminkin päinvastoin."

Näillä toruilla alkaa A-studion raportti Kansainvälinen kaamosjoulu.

Kaupungin lisäksi myös Rovaniemen lentokenttä saa kritiikkiä. Ahdas lentokenttä kun ei sovellu turistien palvelemiseen. Tullaus- ja valvontamuodollisuudet joudutaan kerta toisensa jälkeen "säveltämään" tarpeen niin vaatiessa. Etelä-Suomen päättäjät eivät ilmeisesti ymmärrä matkailun merkitystä Lapille.

Kansainvälisessä markkinoinnissa on kuitenkin onnistuttu. Saapuvat brittituristit pitävät itsestään selvänä, että juuri Lappi on joulupukin ainoa oikea kotipaikka. Turistien mielenkiintoa on lisännyt myös yliäänilentokone Concorden myötä tullut mahdollisuus nopeaan matkustamiseen.

Turisteja virtaa Lappiin myös Yhdysvalloista ja Japanista, ja vaikka Rovaniemen puitteet eivät suomalaisyrittäjien mielestä ole riittävällä tasolla, eivät matkailijat tunnu tästä välittävän.

”Lasten kasvoilta näkyy, kuinka he nauttivat”, sanoo yhdysvaltalainen tv-tähti Melody Rogers. ”Sanotaan, ettei joulupukkia ole mutta tämä saa (heidät) kyllä uskomaan.”

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto