Hyppää pääsisältöön

Joulupukkia kiidettiin katsomaan ääntä nopeammin

Vuoden 1987 raportissa kritisoidaan Lapin kasvavan talvimatkailun tilannetta. Kansainvälinen markkinointi on onnistunut ja turisteja lennätetään Lappiin jopa Concorde-lentokoneilla. Perillä asiat ovat kuitenkin rempallaan — ainakin suomalaisten mielestä. Mitä mieltä ovat turistit, oliko kallis matka kokemuksen väärti?

"Rovaniemi on Joulumaa-Lapin pääkaupunki. Tähän Rovaniemellä on luontaiset edellytykset. Kauempaa katsottaessa kaupunki lepää joulukorttimaisemassa. Lähempää tarkastelua se ei kuitenkaan kestä. Joulumaatunnusten sijaan Rovaniemen katujen varsia reunustavat kondomimainokset, joulukatua ei ole olemassakaan eikä mikään kerro turisteille, että he astelevat keskellä joulun satua. Tilanne on pikemminkin päinvastoin."

Näillä toruilla alkaa A-studion raportti Kansainvälinen kaamosjoulu.

Kaupungin lisäksi myös Rovaniemen lentokenttä saa kritiikkiä. Ahdas lentokenttä kun ei sovellu turistien palvelemiseen. Tullaus- ja valvontamuodollisuudet joudutaan kerta toisensa jälkeen "säveltämään" tarpeen niin vaatiessa. Etelä-Suomen päättäjät eivät ilmeisesti ymmärrä matkailun merkitystä Lapille.

Kansainvälisessä markkinoinnissa on kuitenkin onnistuttu. Saapuvat brittituristit pitävät itsestään selvänä, että juuri Lappi on joulupukin ainoa oikea kotipaikka. Turistien mielenkiintoa on lisännyt myös yliäänilentokone Concorden myötä tullut mahdollisuus nopeaan matkustamiseen.

Turisteja virtaa Lappiin myös Yhdysvalloista ja Japanista, ja vaikka Rovaniemen puitteet eivät suomalaisyrittäjien mielestä ole riittävällä tasolla, eivät matkailijat tunnu tästä välittävän.

”Lasten kasvoilta näkyy, kuinka he nauttivat”, sanoo yhdysvaltalainen tv-tähti Melody Rogers. ”Sanotaan, ettei joulupukkia ole mutta tämä saa (heidät) kyllä uskomaan.”

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto