Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaanotto 12.12.2012




”Mitä on mindfulness? Siitä nykyään kovasti puhutaan.”


Voisi kai sanoa, että mindfulness on pyrkimistä kirkkaaseen tietoisuuden tilaan. Tarkoitus on paremmin tunnistaa omia tunteita ja ajatuksia ja ulkopuolista maailmaa. Se on myös pysähtymistä tämmöiseen tilaan. Se muistuttaa vaikkapa buddhalaista tietoisuuden harjoittamista, mutta on irronnut uskonnollisuudesta. Mindfulnessia käytetään terapiamuotona, helpottamaan stressiä, ahdistusta, masennusta, psykosomaattisia oireita ja vaikka kiputiloja.


Itse mindfulness-harjoitukset ovat usein aika yksinkertaisia, ja sellaisia, joita voi tehdä melkeinpä missä ja koska vain. Esimerkiksi seuraavanlaisia harjoituksia voi tehdä vaikka pitkin päivää:


Istu alas. Ota mukava, ryhdikäs asento, sellainen, joka tuntuu hyvältä. Voit pitää silmät auki tai sulkea ne, kuinka haluat.


Keskity hengitykseen. Se on se ruumiintoiminto, joka ankkuroi sinut tietoisuuteen. Aloita puhaltamalla keuhkot rauhallisesti oikein tyhjäksi. Anna keuhkojen sitten taas täyttyä omalla voimallaan. Sen jälkeen jatka hengittämistä normaalisti, puristamatta ja rauhallisesti.


Nyt voit tarkkailla hengitystäsi. Miltä se tuntuu? Se voi tuntua yhdessä kohdassa voimakkaammalta kuin jossakin toisessa, vaikkapa nenänpäässä, sieraimissa, rintakehällä tai vaikka vatsalla.


Keskitä sitten tunteesi ja tietoisuutesi siihen paikkaan, jossa hengitys eniten tuntuu. Hengitä edelleen hitaasti ja rauhallisesti, ulos ja sisään. Jatka tätä jonkin aikaa.


Seuraavaksi voi siirtyä kuuntelemaan koko kehoasi. Onko jokin sellainen kohta, johon ensimmäisenä huomio kiinnittyy? Onko se vaikka kireys niska-hartiaseudussa, kipu kyynärpäässä tai jotain muuta? Jos tällainen paikka löytyy, keskitä kaikki tunteesi ja tietoisuutesi siihen kohtaan. Jokaisella uloshengityksellä mene tuohon kohtaan ja sisäänhengityksellä tule sieltä taas pois. Viivähdä tässä hetki.


Jos mieli lähtee vaeltelemaan, älä välitä. Palaa aina takaisin hengitykseen, ja ohjaa mieli takaisin tuohon kehonosaan.


Seuraavaksi voit tiedostaa, minkälaisia ajatuksia sinulla tällä hetkellä on. Anna niiden vaellella vapaasti, samalla niitä tutkien.


Sitten voit siirtyä tarkkailemaan, millaisia tunteita sinulla juuri nyt on. Oletko ehkä levollinen, ahdistunut vai kenties pelokas? Anna näiden tunteiden nyt olla mielessäsi, keskity niihin.


Taas, jos mieli lähtee vaeltelemaan, palaa takaisin hengitykseen, ja ohjaa mieli takaisin tunteisiin.


Harjoituksen päätteeksi voit nyt miettiä, mikä on tärkeintä sinun elämässäsi juuri tällä hetkellä ja tästä eteenpäin. Pidä sitä mielessäsi, ja anna sen kuljettaa sinun ajatuksiasi ja tunteitasi.


Sitten, kun siltä tuntuu, voit avata silmät ja palata takaisin ympäröivään maailmaan ja tähän hetkeen.


Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 5.1.2016