Hyppää pääsisältöön

Per Looks, musta marsalkka, homotanssit vai lapsikiista – tässä vuoden 2012 Trolli-Finlandia

Toista kertaa jaettava Trolli-Finlandia -palkinto meni tänä vuonna dosentille, jonka lausunnot venäläismedioille muun muassa huostaanotetuista lapsista alkoivat heijastua jo valtioiden välisiin suhteisiin.

Trolli-symboli

Vuoden ansiokkaimmat trollaukset eivät tänä vuonna suinkaan nousseet nettifoorumien anonyymitrollaajien kansalaisärsyttämisestä, vaan muun muassa yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja taiteesta.

Vuoden ansiokkaimman trollauksen takana on dosentti Johan Bäckmanin mediasirkus. Bäckman on antanut venäläismedialle värikkäitä lausuntoja muun muassa Suomessa tapahtuneista venäläistaustaisten lapsien huostaanotoista. Yle Uutisten haastattelussa Bäckman myönsi, että hän on puhunut venäläisessä mediassa lapsikiistoista tarkoituksella kärjekkäästi, koska kaikki keskustelu Venäjän mediassa on hänen mukaansa hyvin emotionaalista ja tunteellista.

- Jos puhun Venäjän mediassa, niin voin siellä rähjätä, että Suomessa lapset laitetaan keskitysleiriin. Kyllä se vastaanottaja ymmärtää informaation, kun se on siinä tunteellisessa kontekstissa, Bäckman kertoi.

Trolli-Finlandian saajan valitsi tänä vuonna mediapersoona ja online-myyntijohtaja Jussi Halli.

- Dosentti Johan Bäckmanin synnyttämä julkisuus- ja mediaoperaatio on lajissaan liki ainutkertainen esimerkki siitä, kuinka yhden miehen vimmaisen määrätietoinen työ julkisuudessa heijastuu jo valtioiden välisiin suhteisiin, Halli perusteli valintaansa.

Kunniamaininnan ruohonjuuritason myyräntyöstä Halli antoi We Love Helsingin homotanssi-kohulle.

- Homotanssi-kohu tuo upealla tavalla esiin kansallisen keskustelukultturimme keskeisen ominaispiirteen, loukkaantumisen, joka ei katso aikaa, paikkaa eikä kontekstia.

Muita vuoden 2012 Trolli-Finlandia -ehdokkaita oli Per-Looks, Suomen Marsalkka -Suomen Marsalkan ennakkonäytös siirsi odotukset reality-sarjaanja Saul Schubakin lapsilisäkommentti. Viime vuonna Trolli-Finlandian sai Meidät huijattiin ostamaan homotalo -keskustelu Kaksplussan keskustelupalstalla, jonka valitsijana oli Mikael Granlund (jääkiekkoilijan kaima). Muita kirjallisuuden Finlandia-palkinnon innoittamia, humorististia tunnustuksia tänä vuonna on ollut myös Twitter-Finlandia.

Lähteet: YleX