Hyppää pääsisältöön

Ravi Shankar oli sitarin sankari

Intialaisen perinnemusiikin lähettiläs Ravi Shankar esitteli intialaisia soittimia ja kertoi intialaisen musiikin tarinaa Jyväskylän Kulttuuripäivillä kesällä 1966. Sitar-soittimen länsimaissa tunnetuksi tehnyt muusikko teki urallaan yhteistyötä muun muassa Beatles-yhtyeen George Harrisonin kanssa, jota Shankar piti poikkeuksellisen järkevänä pop-muusikkona.

1950-luvulta lähtien myös lännessä esiintynyt intialainen sitarvirtuoosi Ravi Shankar oli ensisijaisesti klassisen, perinteisiin pohjautuvan intialaisen musiikin lähettiläs.

Jyväskylän Kulttuuripäivillä vuonna 1966 vierailleen muusikon mukaan intialainen klassinen musiikki eroaa länsimaisesta vastineestaan eritoten siinä, että se koostuu lähes 95 prosenttisesti improvisaatiosta. Intialainen improvisaatio ei kuitenkaan perustu harmoniaan, kuten vaikkapa länsimainen jazz, vaan erityiset sävel- ja rytmikaavat ovat tärkeimmässä roolissa.

Kaavat ovat musiikkiperintöä, jotka eivät periydy nuottien avulla, vaan siirtyvät soittajalta soittajalle. Jokainen oppinut myös pyrkii lisäämään soittoperinteeseen aina jotain omaa, rikkomatta perinteen pohjaa. Tärkeintä kuitenkin on musiikissa elävä vapaus, joka estää kaavoittumisen.

Yhden asian suhteen Shankar on kuitenkin ehdoton: jos haluaa lähestyä intialaista musiikkia, ei kenenkään tulisi tehdä sitä pinnallisesti. Esimerkiksi sitarin soittamista harjoitellaan perinteisesti 5-10 vuotta, jopa 14 tuntia päivässä, ennen kuin soittajan kyvyt ovat sillä tasolla, että perinteisiin sopii kajota.

Shankarin mukaan mukaan George Harrison oli poikkeuksellinen pop-muusikko juuri siksi, että tämä tajusi aikanaan lopettaa sitarin harjoittelemisen huomatessaan sen oppimisen vievän vuosikymmeniä. Soittimen hallitsemisesn sijään Harrison pyrkikin hyödyntämään intialaistyylistä improvisaatiota kitaransoitossaan.


Tietolaatikko

Sisko Hynnisen ohjelmasta on poistettu musiikkinumerot tekijänoikeudellisista syistä.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto