Hyppää pääsisältöön

Ravinnosta apua fibromyalgiaan?

Fibromyalgialla tarkoitetaan kroonista kipuoireyhtymää, johon kuuluu sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita. Kivut ja muut oireet ovat yksilöllisiä, mutta yhdistäviäkin tekijöitä taudissa on. Säryt vaihtelevat voimakkuudeltaan ja tulevat usein aaltomaisesti. Virallisessa tautiluokituksessa fibromyalgia on ollut 1970-luvulta lähtien. Nykyisin diagnoosin vahvistamiseksi tehdään kipupistetutkimus.

Helsinkiläinen Hanna Huttunen (41 v) kärsi lapsuudesta lähtien epämääräisistä kivuista, joiden aiheuttajaa ei löydetty.

Särkyjen sävyttämä nuoruus

Hanna Huttunen tottui jo nuorena siihen, että aina jotakin paikkaa kolotti. Kesti aikansa, ennen kuin särkyjä toden teolla ryhdyttiin tutkimaan.

– Olin noin 14 - 15 -vuotias kun niveleni alkoivat jäykistyä niin, että tutkimuksiin ryhdyttiin. Reumaa epäiltiin, mutta reumatestit sulkivat tämän epäilyn pois, Hanna kertoo.

– Lääkärit kehottivat totuttelemaan särkyyn sanoen minulla olevan ”ilmapuntarinivelet”, joiden kanssa tulisi vain oppia elämään. Välillä esimerkiksi toinen lonkkani jäykistyi liikkumattomaksi, ja valtava kipu hyökyi päälle. Muutaman päivän päästä kipu hellitti. Tutkittiin ja tutkittiin, mutta mitään ei löydetty, Hanna muistelee.

– Koulussa opin inhomaan liikuntaa, koska siitä ei tullut hyvä olo. Kuinka olisi voinutkaan, kun lihakset pistivät vastaan, ja palautuminen liikkumisesta oli hidasta. Liikunnan iloa en toden totta päässyt kokemaan, Hanna harmittelee.

Sitkeydellä työelämässä

YLE Akuutti– Työskentelin päivähoitajana kipujen kanssa sinnitellen. Kipu- ja väsymysjaksot alkoivat pahentua, ja jouduin usein ottamaan sairauslomaa. Lopulta totesin uupuneeni niin pahasti, että vaihdoin alaakin, askarteluohjaaksi. Työn keventäminen ei kuitenkaan tuonut ratkaisua kipuiluihin, Hanna Huttunen kertoo.

Vuosien varrella Hannalle oli määrätty myös masennuslääkkeitä. Psyyke olikin kovilla särkyjen kanssa kamppaillessa. Vihdoin, vuonna 1999 Hanna sai virallisen tautiluokituksen: keskivaikea fibromyalgia.

– Diagnoosi ei vienyt kipuja, mutta oli henkinen helpotus. Nyt minulla oli nimi vaivoilleni. Kipupistetutkimus osoitti, että oireeni täyttivät fibromyalgian tunnusmerkit, Hanna toteaa.

Hoitoja ja ongelmia

Vaikka reumasta ei ollutkaan kysymys, Hannaa rohkaistiin liittymään reumayhdistykseen. Sen kautta löytyi oikeanlainen kuntoutusliikuntaryhmä, josta oli hieman apua fyysisiin oireisiin. Ennen kaikkea ryhmä antoi vertaistukea. Myös Heinolan reumasairaalan hoitojaksoja kokeiltiin. Paras tulos oli kylmähoidoista, mutta nekin veivät säryt vain hetkeksi. Hanna söi särky- ja tulehduskipulääkkeitä, jotka hillitsivät kipuja. Lopulta vahvat lääkitykset saivat aikaan uusia vaivoja. Hanna iho ja suolisto oireilivat rajusti.

Ravinnosta apua?

YLE Akuutti– Naamani hilseili, vatsa oli jatkuvasti sekaisin, suunpielet auki. Kun hyvä ystäväni näki minut tässä kunnossa, hän ehdotti, että kääntyisin ravinnon ja sairauksien välisiä suhteita tutkineiden lääkäreiden puoleen, Hanna muistelee.

– Minulla ei ollut mitään menetettävää, kaikkea oli jo kokeiltu. Menin käymään antioksidanttiklinikalla, jossa tehtiin muun muassa suolistotestit. Bakteerikantani oli sekaisin eivätkä ravintoaineet imeytyneet kuten olisi pitänyt, tämä todettiin heti alkuvaiheessa, Hanna kertoo.

– Jätin ensin ruokavaliostani sokerit ja gluteeniviljat, lisäksi söin antioksidanttivahvisteita. Oloni alkoi parantua ja sain aikamoisen kimmokkeen ryhtyä tutkimaan tarkemmin, mitä suuhuni pistän, Hanna muistelee.

YLE AkuuttiHannan ruokavaliossa alkoivat korostua vihannekset, juurekset ja hyvät rasvat. Hän uskoo elimistön oikeanlaiseen emäs-happotasapainon merkitykseen suoliston hyvinvoinnille ja sitä kautta yleisen terveydentilan kohenemiselle.

– Hankin lisää tietoa ravitsemuksesta. Huomasin, että ravinnolla voi hoitaa itseään. Elämän laatu alkoi parantua kun energiataso nousi. Aivan kuin olisin noussut horroksesta elämään, Hanna ihmettelee.

Uusi elämä ja apua muillekin

– Ravintomuutosten vaikutusta fibro-kipuihin kannattaa vähintäänkin kokeilla, Hanna Huttunen toteaa. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä toimi toisella. Kokeilematta ei voi tietää, hän muistuttaa.

YLE Akuutti– Kun omasta ravintoremontistani oli kulunut noin puoli vuotta, tajusin, että kivut ja säryt olivat ensin lientyneet ja sitten hävinneet kokonaan. Tämä tuntui aivan ihmeelliseltä, kaikkien kipuvuosien jälkeen, Hanna hämmästelee. Nyt on tilanne se, että fibromyalgia-diagnoosia en enää edes saisi, hän toteaa.

Hannan elämä muuttui myös ammatillisesti. Omat kokemukset innostivat opiskelemaan ravintoterapiaa laajemminkin. Nyt Hanna on suorittanut diplomiravintoterapeutti-tutkinnon. Hän kohtaa uudessa työssään ihmisiä, joiden erilaisiin sairauksiin ravintovalinnoilla on mahdollista löytää helpotusta.

– Jos nyt pystyn osaltani vertaistuella ja ravintoterapialla auttamaan esimerkiksi kipupotilaita, silloin nämä omat elämänkokemukset eivät ole menneet hukkaan, Hanna Huttunen toteaa.

Toimittaja: MARJO LUNDVALL

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 17.11.2015