Rattiin nukahtamista voi torjua korvan taakse laitettavalla torkkuvahdilla, joka piippaa pään retkahtaessa. Kolmen kovan testiryhmä epäili, voiko torkkuvahti kuitenkaan pelastaa kolareilta tositilanteessa.
Otimme testiin kaiken mitä kaupoista löytyi eli kaksi torkkuvahtia, joilla pitäisi pysyä hereillä pitkillä ajomatkoilla. SleepStopper maksaa 20 euroa ja Wake-Up löytyi 5 euron hintaan.
Paristokäyttöisen torkkuvahdin idea on yksinkertainen. Se alkaa piipata, kun laite kallistuu tarpeeksi paljon. Idea on siis se, että piippari herättää, kun pää retkahtaa.
Kolmen kovan testiryhmä Varpu Nokelainen (vas.) Teijo Poutanen ja Minna Rapo löytyivät Autoliiton henkilökunnasta. Torkkuvahteja testailtiin ensin kuivaharjoitteluna sisätiloissa ja sitten reilut sata kilometriä tien päällä.

Aluksi raatia mietitytti, antaako torkkuvahti ärsyttävän paljon virhehälytyksiä, kun kuljettaja kääntää vähänkin päätään vaikkapa radiota säätääkseen.
Huoli osoittautui turhaksi. Auton hallintalaitteita pystyy useimmiten säätämään varsin mainiosti ilman turhia piippauksia. Laitteet myös pysyivät korvan takana hyvin.
Ei tarpeeksi herkkä
Kummankin torkkuvahdin herkkyyttä pystyy periaatteessa säätämään niin, että laitetta pyöräytetään korvan takana eri asentoihin. On sitten toinen kysymys, kuinka tämä käytännössä onnistuu.


Kolme kovaa testaajaa eivät pitäneet herkkyyden säätämistä kummankaan laitteen kohdalla järin helppona. SleepStopperin sai hälyttämään herkästi, mutta Wake-Upia raati ei onnistunut saamaan sellaiseen asentoon, että hälytys ei vaatisi aika isoa pään nyökähdystä.
Toki torkkuvahdin asettelun helppous on myös kiinni oman korvan muodosta ja näppäryydestä.
Torkkuvahdin piippaus on sen verran ilkeä, että siihen herää varmasti. Kolmea kovaa kuitenkin epäili molempien laitteiden kohdalla, mahtaako herätys tulla ajoissa, jos piippaus kuuluu vasta, kun kuskin pää on jo painumassa lattiaan.
- Ääni on niin kimakka että siihen herää, mutta kyllä mää sanon, että täytyy olla jo ihan nukahtanut, että alkaa hälyttää se laite, sanoo Minna Rapo.
- Jos käy niin kuin helposti käy, että auto lähtee ajautumaan väärällä kaistalle tai ojan puolelle, niin siinä tapauksessa sanoisin, että useassa tapauksessa peli on pelattu, arvioi Teijo Poutanen.
SleepStopperin muotoilu todettiin miellyttävämmäksi kuin kilpakumppani Wake-Upin.
Kaistavahti maksaa paljon
Testissä oli verrokkina myös ajoneuvon varusteluun kuuluva vahti, nimittäin Volvosta löytyvä kaistavahti. Se hälyttää, jos auto on ajautumassa kaistan tai sivuviivan yli ilman vilkutusta.

Volvo V70 -malleissa kaistavahti kuuluu laajempaan varustepakettiin, joka maksaa pari –kolme tonnia. Samantyyppisiä kuljettajan vireyttä tarkkailevia systeemejä löytyy muiltakin merkeiltä, kunten Fordilta ja Volkswagenilta.

Kolme kovaa totesivat, että kaistavahti pelaa luvatusti, ja se myös hiljenee lumen peittäessä viivoitukset. Raadin mielestä auton oma kaistavahti vie turvallisuutta eteenpäin enemmän kuin halvat piipparit korvan takana, mutta ei kaistavahtikaan säästä takuuvarmasti nukahtamiskolareilta.
- Kuljettajan pitää reippain mielin lähteä liikenteeseen. Se on ainoa tapa estää rattiin nukahtamiset, sanoo Varpu Nokelainen.
Torkkuvahtitesti
Merkki | Pisteet (1-5) | Hinta |
Volvon Kaistavahti | 4,3 | 2285 e - 3055 e * |
SleepStopper | 2,3 | 20 e |
Wake-Up | 1,3 | 5 e |
*Hintaan kuulu laaja varustepaketti, joka sisältää paljon muutakin kuin kaistavahdin.
Lauri Miettinen, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia>