Toisin kuin moni luulee, eläinten kärsimykset kosmetiikan eläinkokeissa eivät ole ohi. Uusia kosmetiikan ainesosia testataan edelleen eläimillä. Tosin EU:n ulkopuolella.
Suurin osa myynnissä olevista meikeistä, pesuaineista, hiusväreistä ja hammastahnoista tai niiden raaka-aineista on joskus testattu eläimillä. Uudet tuotteet ja niiden ainesosat ovat enimmäkseen eläimillä testaamattomia. Valmiiden kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläimillä kiellettiin Euroopan unionissa vuonna 2004. Myöskään uusia kosmetiikan raaka-aineita ei ole saanut testata vuoden 2009 jälkeen.
Turun Stockmannin tavaratalon johtajan Päivi Kuntzen mukaan eläinkokeetonta kosmetiikkaa kysellään hyvin vähän. Tästä syystä myöskään myyjiä ei ole erikseen koulutettu vastaamaan kysymyksiin kosmetiikan eläinkokeista.
Myyjien antavat tiedot hämmentävät
Myyjien tietämättömyys näkyy kaupoissa. Vastaus on usein, että kaikki tuotteet on joskus testattu eläimillä tai että mitään kosmetiikkaa ei enää testata eläimillä. Kosmetiikan myyjät jättävät usein mainitsematta, että tuotteiden ainesosia saatetaan yhä testata eläimillä. Kuningaskuluttaja kiersi pääkaupunkiseudun kosmetiikkamyymälöitä kyselemässä eläimillä testaamatonta ripsiväriä. Anttilan, Sokoksen ja Kick-ketjun myyjät tarjosivat Lumenea, Isadoraa tai ketjujen omia merkkejä. Ekokauppa Ruohonjuuresta myytiin Lavera-merkkinen ripsiväri. Stockmannin myyjä kauppasi oman suosikkinsa Lancomen.
Suurten kosmetiikkavalmistajien eläinkokeettomuudesta on vaikea saada tietoa. Maailman suurin kosmetiikka-alan yritys L´oreal ilmoittaa ”sitoutuneensa eläinkokeiden täydelliseen lopettamiseen”. Emme saaneet vastausta siihen, mitä tämä sitoutuminen tarkoittaa. Helsinkiläinen Marianna Lammi kyseli lokakuussa L´orealin facebook-sivustolla eläinkokeista. L´oreal ilmoitti, että ”Facebook-sivustomme on tarkoitettu faneillemme eikä eläinkoekeskusteluun.”

Yritin selvittää sähköpostikyselyllä muiltakin suurilta kosmetiikan valmistajilta ja maahantuojilta, mitkä heidän tuotteistaan ja niiden raaka-aineista ovat eläimillä testaamattomia. Christian Dior sekä esimerkiksi Herbinaa ja Rimmeliä edustava Berner ilmoittivat noudattavansa EU-lainsäädäntöä, eli että valmiita tuotteita ei testata. Vain Oriflame ja Dr. Hauschka kertoivat, että eivät käytä myöskään eläimillä testattuja raaka-aineita. Muut yritykset eivät vastanneet kyselyyn, vaan vierittivät pallon edunvalvojalleen Teknokemian yhdistykselle.
Yhdistyksen toimitusjohtajan Sari Karjomaan mukaan yritykset noudattavat EU-lainsäädäntöä.
Eläinkokeettoman kosmetiikan lista
Käytännössä eläinkokeettomuus on yritysten oman ilmoituksen varassa. Mikään taho ei valvo EU-asetuksen noudattamista. Periaatteessa kosmetiikka-asetuksen noudattamista valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), mutta Tukesilta kerrotaan, että he keskittyvät valvontatyössään kosmetiikan turvallisuuteen, eivät eläinkokeisiin.
Tätä aukkoa paikkaamaan kansainväliset eläinsuojelujärjestöt ovat perustaneet listan yrityksistä, joiden tuotteet tai niiden ainesosat eivät ole eläimillä testattuja. Merkki listalle pääsystä on loikkiva pupu purkin kyljessä. Suomessa listaa ylläpitää Animalia. Järjestöt varmistavat tuotteiden eläinkokeettomuuden riippumattomilla tarkastuskäynneillä.
Yksikään suurista kosmetiikkamerkeistä ei ole eläinsuojelujärjestö Animalian eläinkokeettoman kosmetiikan listalla. Listalla on lähinnä pieniä yrityksiä. Syyt poissaoloon listalta ovat moninaiset: osalla pienistä yrityksistä ei ole varaa hankkia sertifikaattia, osa kokee yhteistyön eläinsuojelujärjestöjen kanssa imagohaittana, osa yrityksistä on halunnut jättää mahdollisuuden eläinkokeiden tekemiseen auki ja osa ei suostu järjestöjen tekemiin auditointikäynteihin.

”Se kansainvälinen eläinkokeettoman kosmetiikan lista, sehän on täysin vapaaehtoinen lista ja aina kaikissa vapaaehtoisissa asioissa missä tahansa elämänalueella jokainen sitten päättää, että kuuluuko se sinne vai ei, se on jokaisen yrityksen oma päätös”, sanoo Teknokemian yhdistyksen toimitusjohtaja Sari Karjomaa.
Listalle pääsee vain, jos ei tee eläinkokeita missään maassa. Tällä hetkellä esimerkiksi Kiinassa eläinkokeiden teettäminen on pakollista, jos mielii saada tuotteensa valtaville markkinoille. Kiinan viranomaiset vaativat sitä. Tästä syystä eläinkokeettoman kosmetiikan listalta on poistettu neljä Kiinan markkinoille mennyttä kansainvälistä kosmetiikkamerkkiä: Caudalie, L’Occitane, Mary Kay ja Yves Rocher. Myöskään eläinkokeettomuudella mainostava Oriflame ei ole listalla.
Vääntöä EU-komission sisällä
EU:n sisällä testien tekeminen on siis kielletty, mutta kosmetiikan ainesosia saa yhä testata EU:n ulkopuolella kolmella eri menetelmällä. Sallitut kokeet ovat toksikokineettinen testi, lisääntymismyrkyllisyystesti ja toistuvan annoksen myrkyllisyystesti. Esimerkiksi aineen vaikutusta lisääntymiseen tutkitaan siten, että raskaana olevalle kanille tai rotalle pakkosyötetään tutkittavaa ainesosaa. Sitten kani ja sen syntymättömät poikaset tapetaan ja niiden elimistö tutkitaan.

Lainsäädännön pitäisi kiristyä ensi maaliskuussa, jolloin tulee voimaan kosmetiikan eläinkokeiden täyskielto. Näin ei ehkä käy. Komissiossa pohditaan parhaillaan, pitäisikö täyskieltoa lykätä, koska kosmetiikkateollisuus ei ole valmis luopumaan kolmesta jäljellä olevasta eläinkokeesta. Näille eläinkokeille ei ole vielä vaihtoehtoisia testausmenetelmiä.
Kukaan ei tiedä, kuinka paljon Suomessa toistaiseksi myydään EU:n ulkopuolelta tuotua eläimillä testattua kosmetiikkaa.
Riikka Kaihovaara, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia