Hyppää pääsisältöön

Talvi tulee yhdeksän viikkoa viimeisen ukkosen jälkeen

Kuun kierrosta, hiirten pesistä, saraheinän pituudesta, pihlajanmarjoista ja viimeisestä syyskuun ukkosesta. Niistä kansan sääprofeetat ennustivat talvisen joulusään vuonna 1987.

Sääprofeettojen metodit olivat hyvin erilaisia: Aarne Haaramo Isojoelta ennusti sään kuun kierron mukaan, keravalainen Eero Halonen luotti pihlajanmarjojen väreihin ja määrään ja Ida Hytönen Hankasalmelta laski lumen tulon syyskuun viimeisestä ukkosesta. Kaikkien havainnot viittasivat kuitenkin samaan; valkeaan jouluun.

Muut ohjelman ennustajat olivat Matti Rantanen Kuhmalahdelta, Aino Puolakka Pomarkusta, Aimo Arraste Nastolasta sekä Nero Koivisto Kalannista.

Teksti: Sonja Fogelholm

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto