Hyppää pääsisältöön

Työtön toivoo jouluksi maailmanrauhaa

Mitä pyörii työttömän mielessä joulun aikaan? Lapin Pelkosenniemellä seitsenhenkistä perhettä elättävä Eugen Strengell tilittää ajatuksiaan ja toiveitaan.

"Joulukortti työttömältä" antaa työttömälle Eugen Strengellille puheenvuoron ja kuvaa tämän elinympäristöä jylhässä, talvisessa Lapissa.

Strengell puhuu vaikeudesta hoitaa seitsenhenkisen perheen arkea työttömänä. Elintaso on täytynyt laskea hyvin alhaiseksi, tupakkaa tai alkoholia ei kulu yhtään. Sumplimista kaikki.

"Työttömänhän täytyy monasti olla viisaampi kuin ammattimiehet siellä ministeriössä", Strengell toteaa.

Lapin luonto on vahvasti läsnä niin ohjelmassa kuin Strengellin elämässä. Saamme lyhyen kamerakierroksen lumiseen Lappiin Beethovenin säestäessä. Sen jälkeen Strengell puhuu omasta suhteestaan luontoon ja lähettää jouluterveisensä koko kansalle.

Kaikista tärkeintä olisi todellinen maailmanrauha, sillä silloin olisi täystyöllisyys, hän uskoo.

Ohjelmaan on tehty maaliskuussa 2016 englanninkieliset tekstitykset. Käännöstekstit ovat tehneet Laura Laine, Siiri Turunen ja Hannamari Sivonen.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto