Hyppää pääsisältöön

Viihteellistä maailmanloppua

Apokalypsi, maailmanloppu ja tuomiopäivä ovat inspiroineet myös populaarikulttuurin tekijöitä. Aihe on koskettanut niin Muumeja kuin vogoneja, niin Alivaltiosihteeriä kuin Apocalypticaa, niin Michael Monroeta kuin Mikael Karvajalkaa.

Michael Monroe kertoi vuonna 1995 keskittyvänsä lähivuosina maailmanlopusta selviämiseen. Hän uskoo sen onnistuvan siirtymällä pelastussukkulassa lopunajan vyöhykkeen läpi toiseen galaksiin.

Alivaltiosihteeri-ohjelmassa kuultiin vuonna 2010 katkelma "Radio Suomen suuresta maailmanloppuillasta". Heti aluksi tekijät esittävät pahoittelunsa siitä, että edellisessä maailmanloppuillassa esitetty ennuste oli osoittautunut erheelliseksi.

Lastennäytelmässä Kehvelit kohdataan kaksi variksenpelättiä, jotka lähtevät etsimään autioksi jääneen tilansa isäntää. Pelättien matka vie mm. autoromuttamolle, jossa majailee maailmanlopusta vakuuttunut Iso-Piimä kaveruksineen.

Yksi nykykirjallisuuden kuuluisimmista maailmanloppukuvauksista sisältyy kirjaan Linnunradan käsikirja liftareille. Kunta hajottaa Arthur Dentin rakentaakseen ohikulkutien. Samalla hetkellä saapuu vogonien rakennuslaivasto, joka raivaa maapallon pois aurinkokunnan halki kulkevan pikareitin tieltä.

Kai R. Lehtonen kertoo ohjelmassaan maailmanlopun teemasta satiirisissa historiallisissa romaaneissa. Aihetta ovat käsitelleet mm. Mika Waltari Mikael Karvajalassa ja Frans G. Bengtsson Orm Punaisessa.

Henkilökohtaisesta maailmanlopusta kertova The End of the World oli 1960-luvulla iso pophitti. Laila Kinnunen esitti Maailmain-suomennoksen ohjelmassa Kuukauden suositut, jossa laulajaa avittaa Hyde Parkin tuomiopäivän profeetta.

Maailman tai ihmiskunnan tuhoutumista on käsitelty monissa kotimaisissakin rock-kappaleissa. Sir Elwoodin Viimeisellä rannalla kuvaa ydintuhon jälkeisiä ankeita tunnelmia. Hassisen koneen Tuomiopäivä tulee taas maalailee itse H-hetken tapahtumia — alusta loppuun. Metallimusiikille luontaisesti sovelias Harmageddon-aihe istuu tietysti sellobändi Apocalypticalle jo nimensä puolesta loistavasti.

Tietolaatikko

Maailmain (The End of the World). Säv. ja san. Arthur Kent & Sylvia Dee, suom. san. Jussi Raittinen.
Viimeisellä rannalla. Säv. Juha Lehti & Juha Saaresaho & Arttu Leskinen & Riku Järvinen & Hansu Saarinen, san. Juha Lehti.
Harmageddon. Säv. ja sov Eicca Toppinen.