Hyppää pääsisältöön

Viihteellistä maailmanloppua

Apokalypsi, maailmanloppu ja tuomiopäivä ovat inspiroineet myös populaarikulttuurin tekijöitä. Aihe on koskettanut niin Muumeja kuin vogoneja, niin Alivaltiosihteeriä kuin Apocalypticaa, niin Michael Monroeta kuin Mikael Karvajalkaa.

Michael Monroe kertoi vuonna 1995 keskittyvänsä lähivuosina maailmanlopusta selviämiseen. Hän uskoo sen onnistuvan siirtymällä pelastussukkulassa lopunajan vyöhykkeen läpi toiseen galaksiin.

Alivaltiosihteeri-ohjelmassa kuultiin vuonna 2010 katkelma "Radio Suomen suuresta maailmanloppuillasta". Heti aluksi tekijät esittävät pahoittelunsa siitä, että edellisessä maailmanloppuillassa esitetty ennuste oli osoittautunut erheelliseksi.

Lastennäytelmässä Kehvelit kohdataan kaksi variksenpelättiä, jotka lähtevät etsimään autioksi jääneen tilansa isäntää. Pelättien matka vie mm. autoromuttamolle, jossa majailee maailmanlopusta vakuuttunut Iso-Piimä kaveruksineen.

Yksi nykykirjallisuuden kuuluisimmista maailmanloppukuvauksista sisältyy kirjaan Linnunradan käsikirja liftareille. Kunta hajottaa Arthur Dentin rakentaakseen ohikulkutien. Samalla hetkellä saapuu vogonien rakennuslaivasto, joka raivaa maapallon pois aurinkokunnan halki kulkevan pikareitin tieltä.

Kai R. Lehtonen kertoo ohjelmassaan maailmanlopun teemasta satiirisissa historiallisissa romaaneissa. Aihetta ovat käsitelleet mm. Mika Waltari Mikael Karvajalassa ja Frans G. Bengtsson Orm Punaisessa.

Henkilökohtaisesta maailmanlopusta kertova The End of the World oli 1960-luvulla iso pophitti. Laila Kinnunen esitti Maailmain-suomennoksen ohjelmassa Kuukauden suositut, jossa laulajaa avittaa Hyde Parkin tuomiopäivän profeetta.

Maailman tai ihmiskunnan tuhoutumista on käsitelty monissa kotimaisissakin rock-kappaleissa. Sir Elwoodin Viimeisellä rannalla kuvaa ydintuhon jälkeisiä ankeita tunnelmia. Hassisen koneen Tuomiopäivä tulee taas maalailee itse H-hetken tapahtumia — alusta loppuun. Metallimusiikille luontaisesti sovelias Harmageddon-aihe istuu tietysti sellobändi Apocalypticalle jo nimensä puolesta loistavasti.

Tietolaatikko

Maailmain (The End of the World). Säv. ja san. Arthur Kent & Sylvia Dee, suom. san. Jussi Raittinen.
Viimeisellä rannalla. Säv. Juha Lehti & Juha Saaresaho & Arttu Leskinen & Riku Järvinen & Hansu Saarinen, san. Juha Lehti.
Harmageddon. Säv. ja sov Eicca Toppinen.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto