Hyppää pääsisältöön

Kun maaseutu tyhjeni ja kaupungit täyttyivät nuorista

"Tyttö Ilomantsista Helsingin asemalla. Tukena matkalaukun kahva ja taskussa muutama seteli, takana suuri sisarusparvi, vanhempien varoitukset, muutama hehtaari viljeltyä maata, leikkipaikat ja kansakoulu. On pakko lähteä."

Kaupungistumisen myötä maaltapako oli kiihtynyt 1960-loppua lähestyttäessä. Oli tultu tilanteeseen, missä vuosittain tuhannet elinkeinoaan etsivät nuoret ostivat pakon edessä menolipun johonkin etelän kaupungeista, useimmiten Helsinkiin.

Moni saapui kaupunkiin vailla koulutusta. Yritteliään nuoren kaupunki kuitenkin otti vastaan ilomielin - kunhan hän vain ensiksi suuntasi kulkunsa työvoimatoimistoon. Kun työpaikka olisi kunnossa, luvattiin apua asuntoasioissa.

Dokumentissa seurataan joukkoa tyhjenevän rajaseudun nuoria, "työvoimaa, jota tarvittaisiin rakentamaan kotiseutua", jotka olivat löytäneet elantonsa Helsingistä. He työskentekevät mm. kirjapainossa, toimistotyössä ja kotiapulaisena. Iltaisin käydään tansseissa, englannintunneilla tai vaikkapa tanhuissa.

Kotona käydään harvoin, lähinnä kesäisin heinänteossa. Kaikkia se ei kuitenkaan tunnu haittaavan. "No onhan täällä vähän kivempaa ku siellä." Toiveissa on, että jollakin lomalla pääsisi myös Mallorcalle.

Moni uumoilee tulleensa kaupunkiin pysyvästi. Poikkeuksiakin toki on. Valmistuttuaan opettajaksi nuori opiskelijatyttö aikoo takaisin kotiseudulleen.

Hengästyttävässä tahdissa etenevä kerronta maalaa kuvan myös urbaanielämän varjopuolista. "Kaupunki tuo aina jossakin mielessä pettymyksen. Kaikki on mutkattoman lähellä: raha, ihmiset, puute, huvitukset, mutta myös yksinäisyys."

Viimeiseksi vieraillaan jälkikasvustaan tyhjentyneessä kodissa Ilomantsissa. Maatilaa ajetaan alas, ikääntyneet vanhemmat valmistautuvat viettämään hyvin ansaittuja eläkepäiviä.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto