
Pukeutumisen vanha nyrkkisääntö on, että jos haluat näyttää hoikemmalta, pukeudu pystyraitaan. Jos valitset vaakaraidan, näytät pyöreämmältä kuin oletkaan.
Onko asia todella näin? Sitä on tutkittu yllättävän vähän.
Asiaa on selvitetty jonkin verran mm. Yorkin yliopistossa Peter Thompsonin johtamassa tutkimuksessa vuonna 2008. Silloin julkistettiin kohutulos: vaakaraita itse asiassa hoikentaakin enemmän kuin pystyraita. Asiaa tutkittiin kuvilla, joissa oli 200 naista raitaisissa vaatteissa. Saman kuvan nainen arvioitiin yleensä hoikemmaksi pysty- kuin vaakaraidassa.
Vuoden 2011 alussa jatkotutkimuksessa oltiin samoilla linjoilla. Tulos oli, että oli raita sitten vaaka- tai pystyraita, se tekee ihmisen aina hieman levämmän näköiseksi. Mutta vaakaraita on tässä efektissä tutkimuksen mukaan tehokkaampi.
Mutta laittoi päälleen siis kumman vaatteen vain, aina näytti lihavammalta kuin yksivärisessä asussa. Nimittäin se tuossakin kokeessa vahvistettiin, että tila jossa on kuvioita näyttää aina suuremmalta kuin sellainen, jossa niitä ei ole.
Joten jos oikeasti haluaa näyttää hoikemmalta, paras konsti näidenkin tutkimusten mukaan on pukeutua pelkkään mustaan. Mutta me keskitymme nyt raitakiistaan.
Tässä tutkimuksessa asiassa nähtiin siis yhteys tällaiseen helmholtz-neliötä esittävään kuvioon. Kumpi sivu näissä näyttää sinun mielestäsi leveämmältä?
Mutta tilanne elää. Vuoden 2012 alussa BBC:n tiedekilpailussa asia selvitettiin uudelleen ja vanha perussääntö pääsi taas voitolle. Pystyraita teki kuitenkin ihmisistä hoikemman näköisiä. Sama tulos saatiin vuoden alussa myös Westminsterin yliopiston tutkimuksessa.
BBC:n järjestämässä kokeessa asiaa tarkkailtiin ensimmäistä kertaa elävien ihmisten päällä, ja sehän on eri tilanne kuin kuvioiden katselu tietokoneen ruudulta. Ihminen kun on kolmiulotteinen, muhkurainen sieltä täältä ja lisäksi vielä yleensä liikkuu.
Mikä on siis lopullinen totuus asiassa?
Prisma Studio päätti möyhentää vanhaa väitettä vielä kerran. Järjestimme tieteellisen muotinäytöksen, jossa puimme oikeat mallit raitoihin ja testasimme asiaa yleisön edessä. Arvioiko yleisö pystyraitaa käyttävät mallit hoikemmiksi kuin vaakaraidoissa esiintyvät? Päätimme selvittää asiaa myös Helsingin yliopiston havaintopsykologien kanssa.
Mikä oli testien lopullinen tulos, kun teoria ja käytäntö yhdistettiin? Oikeiden ihmisten päällä tilanne on aivan erilainen, kuin tietokoneruudun kuvia verratessa.
Murskautuuko vanha käsitys, vai jääkö vanha väite kuitenkin elämää, vai löytyykö asiaan aivan uusi ulottuvuus?
Tässä tulokset Prisma Studion suuresta raitamuotinäytöksessä:
Tulos, joka tuli sekä yliopiston alustavassa tutkimuksessa että elävillä malleilla tehdyssä kokeilussa:
Raitojen vaikutus on riippuvainen niiden leveydestä. Kun raita on kapea, se hoikentaa pystyraitana. Kun raita on leveä, se on imartelevampi vaakaraitana.
Tulos on uusi siltä osin, että raitojen leveyden vaikutusta ei ole aiemmin tutkittu kunnolla.
Näin yleisö arvioi malleja:
Kumpi malleista näyttää hoikemmalta?
sinivalkoiset mekot (kapeat raidat)
pystyraitainen 70 %
ei osaa sanoa 20 %
vaakaraitainen 10 %
mustavalkoiset mekot (leveät raidat)
pystyraitainen 20 %
ei osaa sanoa 10 %
vaakaraitainen 70 %
Prisma Studion tieteellinen raitamuotinäytös katsottavana Areenassa:
http://areena.yle.fi/tv/1740803
2008 –tulos, vaakaraita hoikentaa:
http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/3351615/Horizontal-stripes-make-you-look-thinner.html
2011: vaaka- ja pystyraita hoikentavat yhtä paljon:
http://i-perception.perceptionweb.com/journal/I/article/i0405
2012: pystyraita hoikentaa:
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-18476992
Ai niin, tuon helmholtz-illuusion vastaus on tietysti, että nuo kuviot ovat oikeasti kumpikin neliöitä, eli kuviot ovat oikeasti samanlevyisiä. Ja saman korkuisia. Ei heti uskoisi.