Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kolme kovaa talvisaunojaa testasi säilötyt vastat

Joulusauna lämpiää muutaman päivän päästä monissa kodeissa. Näin loppuvuodesta saunaan ei ole mahdollista saada enää tuoreita vihtoja tai vastoja. Kolmen kovan saunojan syynissä ovatkin talviseen saunomiseen tarkoitetut säilötyt vastat.

Testaajat ovat Suomen Saunaseuran jäseniä ja kaikki innokkaita vihtojia. Keravalaisen Ari-Pekka Paavolan mukaan hyvä vasta on tuore, siinä on tuoksua ja lehdet eivät irtoa kesken vihtomisen.

- Hyvä olisi myös, että vihta ei olisi kertakäyttöinen, että sitä voi useammankin kerran käyttää.

Helsinkiläinen Seppo Pukkila kertoo olevansa vanhan kansan suomalainen vihtoja, jolle ainoa hyvä vihta on itse tehty.

- Vihdan pitää olla tuore ja sen pitää olla kunnolla tehty.

Kolmannen testaajan, helsinkiläisen Juha Johanssonin, mielestä vastan pitää olla ehdottomasti napakka ja siinä ei saa missään nimessä olla yhtään kuminauhoja.

- Vastan olisi hyvä olla myös tarpeeksi pienistä oksista sidottu ja se saa olla myös runsas.

Kolme kovaa arvioivat vastojen rakennetta ja kestävyyttä, tuoksua ja luonnollisesti, miltä niillä vihtominen tuntuu.

Säilöttyjä vastoja saa marketeista ja netistä

Testiin valitut vastat löytyivät marketeista ja saunomisen erikoisliikkeistä. Vastoja saa myös internetkaupoista. Hintahaitari liikkuu seitsemästä ja puolesta eurosta 13 euroon.

Eksoottisempia vihtoja edustavat suomalaisen Parttian Etelä-Venäjältä ja Ukrainasta maahantuomat Eukalyptusvihta ja punatammesta valmistettu Tammivihta. Suomalainen Tammer-Tukku tuo niin ikään Venäjältä perinteisempiä kuivattuja Rento-koivuvihtoja. Neljäntenä vihtana on Sauna-Pron pakastettu koivuvihta, joka tulee Etelä-Venäjältä.

Eucalyptusvihta

Säilötyt vihdat vaativat myös alkuvalmisteluja, eikä niitä voi käyttää niin sanotusti kylmiltään. Kuivattujen vastojen osalta haudutusajat olivat kaikissa reilun tunnin luokkaa. Pakastettu vasta kuitenkin valmistuu vihtomiskuntoon jopa viiden minuutin kuumassa vedessä sulattelun jälkeen.

Ensivaikutelmat vastoista

Ensimmäisenä testaajat veivät löylyyn Eucalyptusvihdan. Juhan ensivaikutelma eksoottisesta eukalyptuksesta ei ollut kovin ruusuinen.

- Ei tässä ole semmoista kotimaan tuntua. Tämä on selkeästi erilainen ja tuoksua kyllä lähtee, mutta on tämä vastaksi aika rimpula.

Myöskään testattavana oleva tammivihta ei kuulu perinteisimpiin vastamalleihin. Seppo kiinnitti huomiota erityisesti vastan suuriin lehtiin.

- Tällä vihtoessa saa hyvin ”lehtevän” tunteen ja se on aika mukava itse asiassa. Sopii varmasti hyvin ainakin lapsille.

Saunavastoihin ja vihtomiseen liittyy lukemattomia perinteitä, jotka liittyvät oleellisesti kesään ja juhannukseen sekä tietysti koivuun. Perinteinen koivuvasta kuuluukin suomalaisen saunaperinteen ytimeen. Mutta irtoaako koivun aromia riittävästi kuivatusta vastasta?

- Tästä kuivatusta pussikoivuvastasta lähtee aika tunkkainen tuoksu, josta voi päätellä, että sitä ei ole kuivattu oikeana aikana. Tästä tulee myös piiskamainen hyvin nopeasti. Nautinto on kaukana, Ari-Pekka toteaa.

Mutta koivu ei kuitenkaan ole vielä lyöty. Säilöttyjä saunavastoja myydään myös suoraan pakastimesta.

- Tässä on kyllä ihan oikean vihdan tuoksu ja tuntumakin on hyvä, eikä lehdetkään irtoa, Seppo myhäilee.

Testin tulokset

Merkki Pisteet (1-5) Hinta
Sauna-Pro pakastettu koivuvihta 4,3 10,20 e
Parttia Tammivihta 3,3 11,90  e
Rento kuivattu koivuvihta 1,7 7,50 e
Parttia Eucalyptusvihta 1,7 11,90 e

Panu Vatanen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.