Hyppää pääsisältöön

Linnan juhlien jatkoilla kohauttanut Noora Karma: Temppuni ovat taito- ja tekniikkalaji

Äiti, mitä on NLP?

Noora Karma YleX Aamun vieraana.

YleX Aamussa vieraili tänään mentalisti Noora Karma. Hän kertoo kiinnostuneensa mentalistin hommista, kun taikatemput ja yliluonnolliset asiat alkoivat vetää puoleensa. Ystäville tehdyt tarot-korttien lukemiset ja aihepiirin kirjallisuuden lukeminen syvensivät hänen osaamistaan. Mihin hänen temppunsa perustuvat?

- Se on taito- ja tekniikkalaji, siinä ei ole mitään yliluonnollista niin kuin mä aina toitotan kaikille. Se on tällaista psykologista suggestointia, NLP:tä ja tiettenkin illuusiota niin kuin kaikki taikatemput.

NLP on lyhenne sanoista neuro-linguistic programming. Se tarkoittaa, että yritetään vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen sanoilla teoilla ja yritetään ennakoida sitä, miten ihmiset käyttäytyvät erilaisissa tilanteissa.

Noora Karma on noussut suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään tämän vuoden lopussa. Ensin hän hämmästytti talk show -isäntä Arto Nybergiä suorassa lähetyksessä ja sen jälkeen hän kohautti iltapäivälehdistöä Linnan juhlien jatkoilla tekemällään Ilkka Kanerva -tempulla. Miten paljon hän penkoi esimerkiksi taustatietoja ennen Nybergin show'ta?

- Katsoin, mitä hän on tehnyt, tällaista yleistietoa. Sitten mietin, minkälainen temppu hänelle voisi sopia.

- Arto tällainen luotettava ja älykäs, kunnioitettu ihminen. Sen takia ajattelin, että älykkäämpi suora ajatustenluku-temppu saattaisi sopia siihen tilanteeseen.

Kansanedustajan kohdalla suunnitelma oli erilainen.

- Kanervan tapauksessa ajattelin, että hypnoosi olisi tosi hauska.

Karma korostaa tosin, ettei kyseessä ollut syvähypnoosi, vaan rentouttaminen. Se tehtiin siksi, että pystyttiin tekemään ajatusten voimalla muita juttuja.

- Se oli enemmänkin draaman luomista. Siihen taikatemput perustuvat, niiden pitää olla dramaattisia.

Kuuntele alta, mitä Karma sanoo hypnotioinnin rajoista. Ketä ei ole sopivaa hypnotisoida? Suostuuko mentalisti selvittämään jääkiekon SM-liigan tulokset ennakkoon? Minkä joukkueen peli on hankalin ennustaa?