Hyppää pääsisältöön

Vesku Loirin ja Otto Donnerin Jätkien joululaulu

Vesa-Matti Loiri ja Henrik Otto Donner duetoivat poliittisten protestilaulujen klassikon Yleisradion 50-vuotisviihdekonsertissa.

Tietolaatikko

Jätkien joululaulu. Säv. Kaj Chydenius, san. Pentti Lahti

Kappale levytettiin ensi kerran Vesa-Matti Loirin ja Kalle Holmbergin tulkitsemana Kiila 35 -levylle vuonna 1971

Yleisradion 50-vuotisviihdekonsertti järjestettiin Joulukuussa 1976 Helsingin Finlandia-talolla. Tilaisuus oli samalla yhteislähetys radion rinnakkaisohjelman kanssa. Ohjelman loppupuolella esiintymislavalle kutsuttiin kaksi suomalaisen musiikkimaailman vahvaa vaikuttajaa. Vuorossa oli Jätkien joululaulu, yksi suomalaisten protestilaulujen klassikoista.

Kappaleen tarina kertoo jätkäkaveruksista, jotka käyvät kotia kohti jouluaattona, räntäsateessa. Vesa-Matti Loiri tulkitsee jätkäparin valittajan rooliin. Tämän jyrähtelyyn Henrik Otto Donner vastaa parivaljakon pohdiskelevana osapuolena.

Eri vastoinkäymiset, arjen epätoivo, elämän eriarvoisuus ja yleinen vääryys manataan kerta toisensa jälkeen manalaan, mutta joka kerta otetaan vielä hetki happea ja kuunnellaan kaverin viisasta kaneettia. Kaikki on kuitenkin aina vain väliaikaista.

Ja on se joulu kohta jätkillekin.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit