Hyppää pääsisältöön

Vesku Loirin ja Otto Donnerin Jätkien joululaulu

Vesa-Matti Loiri ja Henrik Otto Donner duetoivat poliittisten protestilaulujen klassikon Yleisradion 50-vuotisviihdekonsertissa.

Tietolaatikko

Jätkien joululaulu. Säv. Kaj Chydenius, san. Pentti Lahti

Kappale levytettiin ensi kerran Vesa-Matti Loirin ja Kalle Holmbergin tulkitsemana Kiila 35 -levylle vuonna 1971

Yleisradion 50-vuotisviihdekonsertti järjestettiin Joulukuussa 1976 Helsingin Finlandia-talolla. Tilaisuus oli samalla yhteislähetys radion rinnakkaisohjelman kanssa. Ohjelman loppupuolella esiintymislavalle kutsuttiin kaksi suomalaisen musiikkimaailman vahvaa vaikuttajaa. Vuorossa oli Jätkien joululaulu, yksi suomalaisten protestilaulujen klassikoista.

Kappaleen tarina kertoo jätkäkaveruksista, jotka käyvät kotia kohti jouluaattona, räntäsateessa. Vesa-Matti Loiri tulkitsee jätkäparin valittajan rooliin. Tämän jyrähtelyyn Henrik Otto Donner vastaa parivaljakon pohdiskelevana osapuolena.

Eri vastoinkäymiset, arjen epätoivo, elämän eriarvoisuus ja yleinen vääryys manataan kerta toisensa jälkeen manalaan, mutta joka kerta otetaan vielä hetki happea ja kuunnellaan kaverin viisasta kaneettia. Kaikki on kuitenkin aina vain väliaikaista.

Ja on se joulu kohta jätkillekin.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto