Hyppää pääsisältöön

Entinen mainosmies matkasaarnaa hyvästä palvelusta

Keitä varten tulet töihin? Miksi teet sitä, mitä teet? Entinen mainosmies Olli Linjala luennoi yrityksille itsetunnosta, vastuusta ja hyvästä palvelusta. Yhdenillan pysäkki -ohjelman haastattelussa 1995 Linjala puhuu halusta tuottaa hyvää mieltä. Kamera seuraa myös Linjalaa luennoimassa yrityksille positiivisuuden ilosanomaa.

Olli Linjala havahtui itsemurhaa haudottuaan siihen, että elämä on yhtä konkurssia suurempaa, ja että hänellä on sana hallussa ihmisten positiviisuudesta puhuttaessa.

Sysäyksen hyvästä palvelusta saarnaamiseen hän sai omasta terveyskeskuskokemuksestaan. Itse toimenpiteet tehtiin tehokkaasti ja kivuttomasti, mutta hyvän palvelun puuttuminen ja ei mulle kuulu -asenne sai Linjalan ärtyneeksi. Henkilökunnanhan pitäisi olla töissä ihmistä varten.

Asiakkaiden hyvän palvelemisen lisäksi Linjala puhuu myös työyhteisön hengestä. Ihmiset muodostavat työyhteisön, eikä johtaja pärjää ilman alaisiaan. Linjalan mukaan menestyvissä yrityksissä on jo huomattu henkilökunnan hyvinvoinnin merkitys.

Linjala kuuluttaa, että kaikissa ihmissuhteissa tunne on avainsana. Tulee olla avoin ja vilpitön ja haluta tuottaa toiselle hyvää mieltä. Sanoja suurempi merkitys on olemuksella: sillä miten käyttäytyy ja käyttää ääntään.

Olli Linjala kertoo ajatuksistaan Yhdenillan pysäkki -ohjelman haastattelussa. Ohjelmassa seurataan myös Linjalaa luennoimassa työpaikoilla sekä omissa arkiympyröissään puhumassa rutiinien pakonomaisuudesta. Lopuksi Linjala vielä lausuu runonsa Onneni nimi.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto