Hyppää pääsisältöön

Four Catsin jazzkollit olivat vakiokalustoa tv:n varhaisissa "musavideoissa"

Four Cats nousi 1960-luvun alkuvuosina Suomen suosituimmaksi lauluyhtyeeksi. Sen maukas, viimeistelty stemmasoundi oli kysyttyä tavaraa monissa aikakauden viihdeohjelmissa, joiden kuvaelmissa laulajat saivat esittää milloin taikureita, milloin rangaistusvankeja, merimiehiä tai huoltamohenkilöstöä.

Four Cats syntyi alun perin 1950-luvun lopulla Esa Laukan kvartettina Teknillisen korkeakoulun opiskelijoiden keskuudessa. Suosioon sen nosti kokoonpano, johon kuuluivat Laukka, Kai Ruohonen, Kai Lind ja sovituksista vastannut Pentti Lasanen.

Suureen edeltäjäänsä Kipparikvartettiin verrattuna Four Cats oli moderni, amerikkalaisvaikutteisempi ja jazzillisempi. "Aika dsääspitoista se on", laulajat toteavat repertoaaristaan vuonna 1965 tehdyssä haastattelussa. Nelikon nimikään ei viitannut kissoihin vaan jazzsoittajiin tai -diggareihin, "hepcateihin". Esikuvana oli yhdysvaltalainen Four Freshmen, jonka tunnetuista levytyskappaleista Four Catsin ohjelmistossa olivat mm. Their Hearts Were Full Of Spring ja There Will Never Be Another You.

Radiolle vuonna 1960 äänitetyllä nauhalla Four Cats laulaa nimenomaan jazzevergreenejä, kuten Old Devil Moon tai Gone With the Wind. Myös tv:n viihdeohjelmissa se sai usein tulkita tämän tyylisiä kappaleita — vieläpä alkuperäiskielellä, mikä ei taas levytyksissä yleensä käynyt päinsä. Esimerkiksi käy vaikkapa Shine, jonka tv-toteutuksessa kvartetti esiintyy peilejä kiillottavina huoltamomiehinä.

Laulettaviksi valikoitui myös useita rhythm and blues -vivahteisia countrykappaleita, kuten The Wizard, Sixteen Tons tai Olavinlinnan tyrmässä kuvattu teloitusaiheinen 25 Minutes to Go (tässä "pikaversiossa" laskenta-aika on lyhennetty 17 minuuttiin).

Tv-ohjelmien roolit sujuivat kuulemma parhaiten Kai Lindiltä, joka oli luontainen imitaattori. "Meillä muilla ei oikein jalka tahdo nousta”, Lasanen ja kumppanit väittävät radiohaastattelussa.

Nopeaoppista ja taitavaa kvartettia käytettiin mielellään myös muiden artistien taustayhtyeenä. Esimerkiksi käyvät vaikkapa Brita Koivusen kanssa tehdyt hupailut Saku Sammakon lemmenseikkailuista.

Tietolaatikko

Four Catsin suosio oli suurimmillaan 1960-luvun alkupuolella. PSO-levymerkillä aloittanut yhtye siirtyi pian Scandia-yhtiölle, jossa alkoi hedelmällinen yhteistyö sovittaja Jaakko Salon kanssa. Sen hittejä olivat mm. hidas laulelma Sabeline ja rhythm and blues -vivahteiset Kaikki muuttuu, Painu pois Jack ja ennen kaikkea Suuret setelit. Four Cats säesti levyillä myös monia solisteja, mm. Johnny Liebkindiä, Ann-Christinea, Timo Jämseniä ja Brita Koivusta. Yhtye esiintyi monissa tv-ohjelmissa sekä elokuvissa Lauantaileikit ja Vaaksa vaaraa.

Kun hämärtää (Twilight Time). Säv. Morty Nevins & Artie Dunn, san. Buck Ram, suom. san. Merja.
Shine. Säv. Ford T. Dabney, san. Cecil Mack & Lew Brown.
25 Minutes to Go. Säv. ja san. Shel Silverstein.
"Taikoja tehdään kaikkialla..." (The Wizard). Säv. ja san. Mack David & Victor Paul & Bob Dane, suom. san. tuntematon. (Huom. kappaleen oikea suomalainen nimi ei ole tiedossa)
Suurten uutisten päivä (It’s Good News Week). Säv. ja san. Kenneth King, sov. Jaakko Salo, suom. san. Juha Vainio.
Gabrielle (Pust vsegda budet solntse / Paistaa aurinko aina). Säv. Arkadi Ostrovski, ruots. san. Stig Rossner & Bengt Thomas, suom. san. A. Ojapuu.
Sixteen Tons. Säv. ja san. Merle Travis.
Kevät nuorten sydänten (Their Hearts Were Full of Spring). Säv. ja san. Bobby Troup, sov. Pentti Lasanen, suom. san. Saukki.
Saku Sammakko (Frogg). Säv. trad., sov. Jaakko Salo, suom. san. Kari Tuomisaari.
Old Devil Moon. Säv. Burton Lane, san. E. Y. Harburg.
Gone With the Wind. Säv. Allie Wrubel, san. Herb Magidson.
There Will Never Be Another You. Säv. Harry Warren, san. Mack Gordon.