Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Hyvä joulukuusi sietää silitystä vastakarvaan

Kuusen valinta on usein yksi joulun hankalimmista jutuista, mutta jos kuusen pääsee itse metsästä kaatamaan, pitäisi ainakin löytyä sopiva. Kuningaskuluttaja vieraili Nurmijärvellä Grangårdin kuusitilalla, joka on Suomen ainoa luomukuusiviljelmä. Ville Alijoki tapasi makkaratulilla tilan isännän, Joulupuuseura ry:n Janne Saarisen.

Miten luomukuusi eroaa ns. tavallisesta viljellystä kuusesta?

Ei se välttämättä ulkonäöllisesti eroa millään tavalla, mutta kuten luomukinkkukin, luomukuusi syö luomu-ruokaa eli kanankakkaa. Viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita.

Millaista luomulisää tulee luomukuusen hintaan?

Pikkuisen siihen tulee lisää, mutta ihmiset on valmiit siitä maksamaan. En tiedä, johtuuko se luomusta vai siitä, että se kuusi on muutenkin niin hyvä.

Halvimmat, 15 euron kuuset, on yleensä tuontitavaraa Tanskasta. Mitä kotimaisessa kuusessa on niin hyvää, että siitä kannattaa maksaa jopa kolme kertaa enemmän?

Se 15 euron kuusi on alle miehen mittainen. Suomestakin saa 15 eurolla alle miehen mittaisia. Jos verrataan saman kokoisia puita, niin se ero ei olekaan niin iso, ehkä n. kympin. Suomessa tehdään enemmän käsityötä per kuusi kuin näissä isoissa tuotantomaissa.

Miten kerran vuodessa kuusen ostava maallikko löytää hyvän kuusen siellä pimeässä jouluillassa parkkipaikan kulmalla?

Vanha vinkki on se, että kun silittää vastakarvaan neulasta, se ei saa irrota. Jos se irtoaa, kuusi on kuiva. Ja jos kuusi on kovin kevyt suhteessa kokoon, se voi olla kuiva.

Joulukuusessa monille on tärkeää myös tuoksu. Mutta on myös sellaisia kuusia, jotka eivät tuoksu miltään.

Kyllä. Pihtakuusissa on hyvin mieto tuoksu, tai ei tuoksua ollenkaan. Pihtakuusi on ihan ok esimerkiksi ihmiselle, joka on allerginen eikä voi ottaa tavallista kuusta.

Ovatko kaikki nykyään myytävät kuuset jo viljeltyjä?

Ei vielä kaikki. Vielä löytyy sitä luonnosta kerättävää materiaalia, mutta viljeltyjen puiden osuus kasvaa vuosi vuodelta.

Mikä on kuusikauppiaan takuu? Kuinka pitkään oikein leikattu, säilötty ja hoidettu kuusi elää?

Kyllähän se kestää. Aina on yksilövaihteluita. Vaikka itsekin samalla tavalla aina teen, niin joskus se karisee herkemmin, joskus kestää vaikka vappuun asti. Aina niissä on yksilöitä, mutta sen pitää kestää kyllä muutama viikko.

Vinkit pitkäikäisen joulukuusen hoitoon

Ennen sisälle tuontia kuusen pitää antaa sulaa rauhassa - vaikka autotallissa, tai kuusta voi suihkutella viileällä vedellä. Koko sulatuksen ajan kuusella pitää olla runsaasti vettä.

Kun kuusi on sulanut, sen tyvestä sahataan muutaman sentin pala pois, jotta runkoon tulee tuore imupinta. Kuorta ei pidä poistaa eikä runkoa kirveellä kaventaa, vaan kuusenjalan pitää olla niin iso, että kuusi mahtuu siihen sellaisenaan. Ja jalkaan pitää mahtua paljon vettä.

Isovanhemmilta perittyä kuusenjalkaa ei kannata käyttää, jos sen vesisäiliö on olemattoman pieni. Nykyisten viljeltyjen kuusien tyvi on huomattavasti tukevampi kuin luonnonvaraisten vastaavankokoisten kuusten tyvi olisi. Viljelty kuusi vaatii siis myös sille mitoitetun jalan.

Terhi Simola, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.