Hyppää pääsisältöön

Joulun hittilahja on aikansa kuva paketissa

Lapset leikkivät leluilla joulukuusen vieressä.
Lapset leikkivät joululahjaleluillaan. Lapset leikkivät leluilla joulukuusen vieressä. Kuva: Yle Kuvanauha joulu,joululahjat

Rubikin kuutio, piikkimatto, laulava kravatti, Trivial Pursuit, leipäkone, kanat ja vuohet, kahvakuula, jalkakylpy... Kaikkihan me ne tunnemme, ne ovat joulun hittilahjoja.

Tietolaatikko

Vanhin suomalainen maininta joululahjoista on vuodelta 1705, jolloin eräästä turkulaisliikkeestä varastettiin joululahjoiksi tarkoitettuja silkkinauhoja. Sataa vuotta myöhemmin lahjoja alettiin antaa perhepiirissä pappiloissa, kartanoissa ja varakkaissa kaupunkilaiskodeissa. 1800-luvun lopulla joululahjat yleistyivät myös työläisperheissä. 1900-luvun alkuvuosikymmeniin asti kaikki lahjat valmistettiin itse. Yhtä tärkeänä kuin lahjaa pidettiin sen mukana annettavaa runoa, jonka avulla saattoi arvata, mitä lahja sisälsi.

Kotimainen joululahjateollisuutemme pyörähti käyntiin 1900-luvun alussa. Joulun alla liikkeiden valikoimia täydennettiin tuotteilla, joiden arveltiin olevan sopivaa lahja-ainesta. Varhaisimpia kestosuosikkeja olivat paremmat kankaat ja alusasut. Lapsille oli tarjolla Martta-nukkeja, pelejä sekä erilaisia joululehtiä.

1950-luvun kasvu ja vaurastuminen alkoi vähitellen näkyä myös joulunvietossa, ja seuraavalla vuosikymmenellä voidaan puhua jo tavarajoulusta. Uutta oli se, että lahjaksi alettiin ostaa arkisia taloustarvikkeita. Lasten lahjatavaravalikoima kasvoi silmissä. Viimeistään nyt oivallettiin käyttää joulupukkia kasvatuskeinona: joulupukkihan tuo lahjoja vain kilteille lapsille.

1970-1980-luvuilla joulu kaupallistui entisestään. Äidit saivat taloustarvikkeiden lisäksi vaikkapa hieromalaitteen, isille ostettiin sotakirjoja, tohveleita ja laulavia kravatteja, lapsille brändättyjä lelusarjoja, kuten legoja ja barbeja. Vuonna 1981 innostuttiin ratkomaan Rubikin kuutiota. Muutamaa vuotta myöhemmin perheille löytyi vihdoin yksi yhdistävä lahja: Trivial Pursuit.

1990-luvun lama-aikaan kaupaksi kävivät arkiseksi katsotut tuotteet, joiden ostaminen vain siirrettiin jouluun. Arjen välttämättömyyksiin kuuluivat mm. vedenkeitin ja leipäkone. Vauraampien aikojen koittaessa kaupaksi kävivät erilaiset arkiset kuntoiluvälineet - rullaluistimet, kävelysauvat sekä jumppapallot.

Lasten leluhittejä olivat tamagotchit, teletapit ja teinimutanttininjakilpikonnat. Elektroniikkapelit saivat rinnalleen erilaisia konsolipelejä.

Uudemmalla vuosituhannella katsetta on käännetty globaalimmaksi. Uudeksi hittituotteeksi on noussut eettinen lahja - lähimmäiselle annettavan tavaralahjan sijasta olikin mahdollista auttaa tuntematonta avuntarvitsijaa kaukana ja vieläpä niin, että kaikille tulee hyvä mieli. Eettisen lahjan antajan on perhepiirissä kuitenkin ainakin vielä syytä muistaa oikea lahjanantosuunta. Kiitollisin lahjansaaja on usein antajaansa vanhempi.

2000-luvun muita lahjahittejä ovat olleet henkilökohtaiseen hyvinvointiin liittyvät tuotteet - piikkimatot, kahvakuulat ja kahvikoneet. Downshiftaamisen ja kotoilun seurauksena myös perinteisesti kirotut pehmeät paketit ovat nostaneet arvostustaan. Älypuhelimien myötä lapsilla - ja monilla aikuisilla - on viime vuosina riittänyt runsaasti aikaa mm. Angry Birdsin pelaamiseen. Peleistä tutut hahmot siivittävät myös montaa muuta tuotetta, jotka joulun alla nousevat ostohiteiksi.

Mieluisan hittituotteen lahjaksi saanut voi olla monesta syystä iloinen. Halutessaan hän saa vaivatta lisää samoja tuotteita, sillä joulun jälkeen moni kiittämätön lahjansaaja laittaa tuotteen myyntiin nettihuutokauppaan.

Kommentit