Hyppää pääsisältöön

Runoraadin joulurunot etsivät tarkoitusta ja tunnelmaa

Runoraati on halunnut haastaa nykyrunoilijoita kirjoittamaan uusia runoja myös joulusta. Vuonna 2005 haasteen ottivat vastaan aiempien raatien voittajat Ilpo Tiihonen, Jukka Itkonen, Heli Laaksonen, Saila Susiluoto ja Mikko Rimminen. Nykyrunoilijoiden ote jouluun on surumielinen, muisteleva, joulun tarkoitusta ja tunnelmaa etsivä, kriittinenkin.

Heli Laaksonen katsoo joulurauhanjulistusta televisiosta ja odottaa salarakasta käymään. Laaksonen kirjoitti äidinkielellään eli varsinaissuomen murteella runon Johannekse joululaul, jossa Johannes keittelee kesän perunasadon, koristelee kuusen punasipuleilla ja näkee rakkaansa televisiosta kuuntelemassa joulurauhan julistusta miehensä kanssa.

Mikko Rimmisen runovideo on kuvattu elektroniikkaosastolla. Rimminen eläytyy runossaan Disney hoitolaitoksesta jouluksi kotiutettavan potilaan mielentilaan.

Ilpo Tiihosta vedetään reessä autojen romuttamon halki. Tiihonen ottaa runossaan Sinä kaikkeus kantaa materialistiseen jouluun.

Jukka Itkonen puolestaan esittään haiden keskellä perisuomalaisia joulukuvia joulurunossaan Joulutähti, hyasintti, kaksi joulun kukkaa.

Saila Susiluodon runossa Jouluyö rakkaus liikkuu sateisen kaupungin kattojen yllä.

Teksti: Minna Joenniemi ja Elina Yli-Ojanperä