Hyppää pääsisältöön

Basilikasuihke, valohuulikiilto, tikkarifikkari – ken on heistä kaikkein turhin?

Jokaiselta löytyy vähintään yksi täysin turha tavara, jota ilman universumin uskoisi tulevan toimeen. Vuodesta 2000 lähtien Suomen Luonto on jakanut kyseenalaista kunniaa turhille tavaroille valitsemalla aina vaihtuvan tuotteen Vuoden turhakkeeksi.

Turhake on tavara, jota ilman tulee toimeen. Mutta mikäs siinä, jos keksii tällaiselle esineelle käyttöä.

Kuningaskuluttajassa Ylen työntekijät esittelivät lempiturhakkeitaan hyvinä keksintöinä.

Marja Hintikka tajusi, että hajustettuja terveyssiteitä voi käyttää vaikka hajuvetenä.

Kristiina Kekäläisen maailman mullistivat lähdeveteen tehdyt jääpalapussimuotit ja Petri Sarvamaa pystyi vihdoin laulamaan banaanillensa tuutulaulun, koska hänellä on banaanin riippumatto.

Suomen Luonto -lehti sen sijaan on ottanut turhakkeet turhakkeina ja valinnut vuodesta 2000 lähtien Vuoden turhake -titteliä kantavan tavaran. Elävä arkisto esittelee niistä muutamia. Mukaan pääsi muun muassa vessanpöntöstä alas vedettävä paperirullahylsy, ulkomainen pullovesi sekä pantiton pullo.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto